Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилС две тракийски песни 15-годишната кюстендилка Василиа Петрова спечели Златна лира на...

С две тракийски песни 15-годишната кюстендилка Василиа Петрова спечели Златна лира на Орфей от конкурса “Орфееви таланти”

Димана Крумова завоюва Сребърна лира на Орфей с влашка и северняшка песен, преподавателката Адела Харалампиева: Горда съм и щастлива с тях

 

Поредните си престижни награди завоюваха две кюстендилски млади изпълнителки на народното пеене с ръководител Адела Харалампиева. От Националния музикално-фолклорен фестивал „Орфееви таланти“ в Пловдив със златна и сребърна лира се завърнаха Василиа Петрова и Димана Крумова от школата за народно пеене към читалище „Братство“.

Димана Крумова завоюва Сребърна лира на Орфей.

15-годишната Василиа грабна престижната награда с две тракийски песни – “Мама на Георги думаше” на Радостина Кънева и “Павелчо, младо дюлгерче” на Данислав Кехайов. Тя се състезаваше с над 80 млади изпълнители от цялата страна в 4-та възрастова група.

14-годишната Димана пя в конкуренция с повече от 70 млади певци на народни песни в категория от 12 до 14 години.

“Това е един от най-престижните певчески конкурси в България. В журито са специалисти, мои професори от академията, доценти, колежки, които разбират от работата си. Затова е изключително ценно това, което получиха Василиа и Димана, въпреки че не им е за първи път. Василиа е сякаш абонирана вече за всички златни медали. Разбира се, оценката на журито и част от него, онези, които се занимават с педагогика и са действащи активни артисти, е не по- малко важна. Това е оценката на Нели Андреева, голямата певица, също на Данислав Кехайов, чиито песни тя представи на “Орфееви таланти”. Разбира се, не успяхме да се преборим за стипендията, която заслужаваше. Василиа се представи с песни от най-трудната фолклорна област – Тракия. Област с изключително орнаментиране, мислене и изисква един много добре обработен глас, за да може да се изпее този стил музика. Тя изпя песен от репертоара на голямата тракийска певица Радостина Кънева и на главния художествен ръководител на ансамбъл “Пирин” Данислав Кехайов, който е изключителен тракийски певец.

За Димана наградата е изключителен успех, тъй като за втори път в живота си пее без мензура бавна песен и спечели. За мен това е изключително постижение. По регламент се пее бавна и бърза песен, като бавната е тежката, представителната. Разбира се, бяхме избрали много интересен материал, с който да се представи, а именно от Дунава. Едната песен е чисто влашка, а другата – северняшка, с привкус на влашки моменти. Интересният материал много допринесе за тази награда, но и нейното лирично изпълнение бе в основата, тъй като е един нежен, елегантен, фин глас. Освен това записа и песните за Радио София и там ще участва в различни класации. Горда съм и щастлива с тях”, сподели Адела Харалампиева.

“Въпреки че имам толкова много награди, ще продължавам да пея, тъй като моят стимул е моята преподавателка и любовта ми към фолклора. С народно пеене се занимавам от 4 години, а тракийските песни ги предпочитам. Освен това уча пиано и солфеж, пея и в състава на Адела Харалампиева, където се пее многогласие, четиригласия, петгласия и така вървя напред. Мечтая това, с което се занимавам, да стане моя професия и да стана част от “Мистерията на българските гласове”, каза Василиа.

На Националния музикално-фолклорен фестивал „Орфееви таланти“ в Пловдив участваха над 1500 изпълнители. Най-важната цел е съхраняване и обогатяване на българската национална култура. Представени бяха шопски, тракийски, северняшки песни. Изявиха се виртуозни млади изпълнители на тамбура, кавал, гайда, пиано, класическо пеене.

“Орфееви таланти” има за цел да даде изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство. Изпълненията се оценяват в шест възрастови групи – от деца до 7-годишна възраст до участници над 25 години.

RELATED ARTICLES

Most Popular