Monday, May 6, 2024
HomeРегионСамоковВкараха пострадалите от наводнението в Самоков в 3 групи – обезщетяват ги...

Вкараха пострадалите от наводнението в Самоков в 3 групи – обезщетяват ги с по 1 500 лв., 500 лв. и 300 лв., кметът Георгиев: 122 000 лв. ни струва почистването и отпушването, още не може да се справим със заритите от свлачище гробове

 

Пострадалите от наводнението при преливането на река Боклуджа бяха разделени в три групи, като в зависимост от това в която попадат, ще получат 1 500 лв., 500 лв. или 300 лв. Решението бе взето от общинските съветници на извънредна сесия. Предложението беше изчетено от д-р Димитър Панев – шеф на постоянната комисия здравеопазване и социални дейности. Имаше и докладна записка от кмета Владимир Георгиев. Сумите ще са еднократни. Съветниците решиха, че може да се дадат помощи на самоковци, ако имат постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Самоков; да нямат изискуеми задължения към община Самоков; да не притежават недвижимо или движимо имущество, от което получават доходи; да не са продавали недвижимо или движимо имущество за срок от една година преди молбата за отпускане на помощ и т.н.

Определи се и редът за получаване на помощта.

Оказа се, че има четири групи пострадали, но тези, които ще получат помощта, трябва да има основание да попаднат в една от трите групи. Шефът на комисията по здравеопазване д-р Панев предвиди, че ще има недоволни самоковци, според това в коя от графите с помощи попаднат. „Ние сме придали законова форма за цялата работа на общинската администрация с това наше решение и разпределението на хората в групи. Доверихме се и на комисията, която беше назначена от администрацията във връзка с огледите, заснемането и преценката за съответните щети“, сподели д-р Панев.

25 съветници гласуваха „за“, против и въздържали се нямаше.

„На предишната сесия увеличихме бюджета на комисията за подпомагане на нуждаещи се с още 50 хил. лв. За годината бюджетът става от порядъка от 100 хил. лв. Направихме 17 екипа, които са обработили 429 адреса на пострадали. Разходите за извозването на земни маси, почиствания, отпушвания са в размер на 122 000 лв, посочи пред съветниците кметът Владимир Герогиев.

По повод недоволство на граждани в Самоков той призна: “Наши съграждани се ядосват, че не сме асфалтирали мостовете на Боклуджа. Искам да обясня, че започнахме тази дейност от селата, защото имаше прекъснати пътища към гробищни паркове в селата. Към момента от ВиК отпушват шахти, канали. Имаше доста оплаквания и около гробищния парк, там сме представили решение, с което трябва да направим подпорната стена. Смъкна се голяма земна маса и доста от гробовете бяха покрити, прекъсна водопровода, нямаше вода в парка. Към момента все още не сме отстранили всички тези проблеми“ – заяви кметът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular