Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникКукерите в Ярджиловци сведоха глави в памет на издъхналия Кирчо, Георги Гьолски...

Кукерите в Ярджиловци сведоха глави в памет на издъхналия Кирчо, Георги Гьолски и Боряна Василева извиха гласове в Дивотино

  • С „мечкарско хоро“ прогониха злите духове и болести от Кралев дол

 

Автентичният обичай Сурова взиви Пернишко. Ритуалът беше пресъздаден в селата, а финалът по традиция беше поставен в Кралев дол. Тази година Ярджиловци сведе глава в памет на малкия Кирчо, който не успя да се пребори с коварна болест. Нямаше надиграване на групите от трите махали, а всички бяха застанали един до друг като едно цяло. Така беше почетена паметта на Кирчо.

Грохот на звънци и хлопатари, предизвикан от местните носители на традицията, събра мало и голямо в центъра на Дивотино. Селото беше огласено от фолклорен концерт с изпълненията на любимите народни изпълнители Георги Гьолски и Боряна Василева, кулинарна изложба и пищна заря.

Кулминацията на празника беше в село Кралев дол. Всяка година на 14 януари мечкарската група, ръководена от войводата, обикаля цялото селище. Влиза във всяка къща и отправя благословии, а стопаните ги даряват. 

В края на деня, след като са обиколени всички къщи, на площада в селото се играе така нареченото „мечкарско хоро“, за да се прогонят злите духове и болести от селото. Запазването на този обичай до наши дни се дължи на приемствеността между поколенията.

За Сурва трудно се пише и говори, трябва да се преживее. След автентичния обичай всички жители в Пернишко започват подготовката за 28-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри, който тази година ще бъде на 25, 26 и 27 януари.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular