Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаИзмамници прибраха 120 лева от 91-годишна сляпа жена от Вуково

Измамници прибраха 120 лева от 91-годишна сляпа жена от Вуково

  • Синът на потърпевшата Бонка Спасова Христо: Майка ми е в пълен шок, не мога да я успокоя, излъгали са я, че съм поръчал дърва

 

Измамници прибраха 120 лева от най-възрастната жителка на бобошевското село Вуково. Бонка Спасова дала парите на непознатите, след като те успели да заблудят 91-годишната жена, която е сляпа. Измамниците казали на бабата, че синът й Христо Спасов им поръчал дърва за огрев, които тя трябва да плати, за да ги докарат. За измамата разказа Христо Спасов, който е и личен асистент на майка си. „Бях на рожден ден на дъщеря ми в Кюстендил, когато майка ми е била измамена. Това се е случило на 4 март към 11 часа. Майка ми ми звънна по телефона и ми каза, че някакви мъже са отишли у нас и й казали, че са разговаряли с мен да ни докарат дърва. Казали и името ми – Ицо. Това я накарало да повярва, отключила вратата и дала 120 лв. След като разбра, че с никого не съм разговарял за никакви дърва, се разплака. Тя е в пълен шок и не мога да я успокоя, не знам как да разговарям с нея. Аз самият също съм в стрес. Не е въпросът за тези 120 лева. Пари се изкарват, но ми е мъчно за майка ми”, плачейки, каза Христо Спасов, който след обед се обади в редакцията, за да разкаже за случилото се.

Измамниците са били видени от съседката на Бонка Спасова – 85-годишната Цвета Бакалова.

„Искам да се даде гласност, за да не пострада и друг. Искам да се знае за тая простотия. Иначе аз ще открия измамниците. Няма да оставя нещата така. Доколкото съседката ни баба Цвета можа да обясни, измамниците са били роми, с бял бус, покрит. Може би с пернишка регистрация, тя не е съвсем сигурна. Жената е много уплашена и не иска и да говори за това”, допълни Христо Спасов. Той е пенсионер по болест, по професия техник и преди да се пенсионира, поддържал кафемашините в ТЕЦ „Бобов дол”, в мините, както и на други места в Бобов дол. Потърпевшата Бонка Спасова пък е била служителка на полицията в Кюстендил, където живеела допреди 30-ина години.

За измамата знаят и кметският наместник на Вуково Николай Джиков, и шефът на участъка на полицията в Бобошево Симеон Симеонов.

„Разбрах, че Бонка Спасова е измамена, докато обикалях из селото, за да кажа на жените, че за 8 март организирам тържество и да ги поканя да присъстват. Бабата е сляпа и е повярвала на измамниците, защото те са казали името на сина й. Дала им е толкова пари, колкото е имала. Добре че не е имала повече. Баба Цвета е видяла колата, но нито знаем марката, нито номера, не може да ни помогне и тя. Веднага след като разбрах, се обадих в полицейския участък в Бобошево, казах всичко на началника Симеон Симеонов. След това 1 час обикалях с колата в района, надявайки се да срещна някъде измамниците. Все още се надявам, че ще бъдат открити. Преди 5 г. имахме подобен случай в селото – извършена беше кражба, но открихме крадците”, каза наместникът Николай Джиков. По думите му във Вуково, където живеят едва 60 човека на средна възраст 80 г., подобни измами скоро не е имало. „Наистина не сме имали такива проблеми, с изключение на случая отпреди 5 години. Аз постоянно предупреждавам хората да не се доверяват, казвам им, че има и фалшиви инкасатори, и какви ли не, но… Това са възрастни хора”, коментира Джиков.

Какво е предприела полицията в Бобошево във връзка с инцидента, попитахме говорителя на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка. След разговор с представители на участъка тя отговори: „Колегите ще посетят възрастната жена, за да разберат какво се е случило и за да предприемат действия. Те са получили сигнала към 15,30 часа”.

За измaмнaта cxeмa, от която са потърпевши предимно стари хора по селата, вестник „Вяра” предупреди за първи път на 19 май м.г. Зa тoвa в peдaĸциятa нa „Bяpa” cигнaлизиpaxa гopcĸи cлyжитeли c цeл дa пpeдпaзят възpacтни xopa oт измaмaтa. Πo дyмитe им ставаше въпрос за двaмa, които oбиĸaлят paйoнa c бял миĸpoбyc. Двaмaтa пpoyчвaли мнoгo дoбpe нaбeлязaнитe cтapци, бopaвели c имeнa нa тexни близĸи, дopи cпeĸyлиpaли c имeнaтa нa извecтни фиpми в oблacттa нa дъpвoдoбивa. Тогава опарените от измамата възрастни хора бяха предимно от селата около Дупница и Сапарева баня.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular