Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоЖена пострада по време на обучение за планински водач, колегите й курсисти...

Жена пострада по време на обучение за планински водач, колегите й курсисти с акция в Рила за “Отличен 6”

Инцидент с пострадала туристка в Рила планина завърши с хепиенд. Младата жена е била на курс за планински водачи, а първите, които се притичват на помощ и провеждат спасителна акция са нейните колеги – курсисти, научи “Вяра”. Случаят се разигра край планинския курорт Семково, разположен едва на 17 км от град Белица.

“В 15,02 часа в събота е подаден сигнал на дежурния спасител в Семково за пострадала туристка в подножието на Средния връх на 2250 метра надморска височина. При учебно занятие за самозадържане, пострадалата получава травма в глезена. Важен фактор е другарската подкрепа от останалата част от групата, която оказва първа помощ, имобилизира увредения крайник, изгражда импровизирана носилка от въже и започва свалянето от планината”, разказа Лъчезар Зотев от отряда на ПСС в Семково.

Въпреки обилната снежна покривка и студеното време, условията в Рила планина не са били тежки и застрашаващи живота на пострадалата и нейните колеги. Курсистите са се справили успешно с придвижването, което е протекло безопасно с с нормално темпо.

“В 15.30 ч тръгва спасител, който достига до групата в 16.40 ч и се включва в акцията. В 17.30 ч втори спасител с моторна шейна от курорта се включва и в 18.15  ч пострадалата е свалена до хижа “Семково”, допълни още Зотев.

Младата жена се чувства добре, оказана й е медицинска помощ и е на домашно лечение. Лекарите са установили, че глезенът й е счупен. По време на инцидента тя е тренирала с т.нар.”котки” – специални приспособления за ходене и катерене по сняг и лед.

Пострадалата е имала планинска застраховка, която е абсолютно задължителна за всеки участник в курсовете за планински водачи.

Обученията се организират от Център за професионално обучение “Планини и хора” – Асоциация на планинските водачи в България. Входящите тестове са теоретични и практични, като последните включват придвижване по предварително зададен маршрут с тежка раница и преминаване на труден терен.

Светлана ВИДИНСКА

Снимки: Лъчезар Зотев

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Хора с “имобилизиран” речник пишат, а крайници се обездвижват.

Comments are closed.

Most Popular