Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРилаИ община Рила напуска водната асоциация

И община Рила напуска водната асоциация

И община Рила напуска областната ВиК асоциация. На свое заседание от 26 юни тази година Общинският съвет в Рила е упълномощил кмета Георги Кабзималски да предприеме посочените в закона действия за прекратяване на членството на общината в Асоциация по ВиК (АВиК) на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода”. Сред причините са липсата на инвестиции за ремонти на мрежата, невъзможността да бъдат отпуснати европейски средства за ремонта на мрежата, тъй като асоциацията не е консолидирана, опасността от значително поскъпване на водата.

„Намерението ни да напуснем асоциацията съм оповестил още преди 4 месеца на заседание на асоциацията и то е записано официално в протокол от 26 февруари 2021 г., който е публикуван и на сайта на асоциацията. Тогава зададох въпроса защо „Кюстендилска вода” събират такса за вода, при положение че активите са общински. Няма отговор на въпроса. ВиК асоциацията беше създадена с подписване на договор на 5 април 2016 г. От тогава до момента община Рила и „Кюстендилска вода” не са подписали протокол за предаване на активите и ние нямаме вина за това. 5 г. никой не намери за целесъобразно да приеме тези активи. И това е за цялата територия, не само за община Рила. Проблемът е това, че се събират такси, а имуществото е общинско. На споменатото заседание съм информирал, че предстои и Общинският съвет да вземе решение за напускане. За това време Асоциацията по ВиК и „Кюстендилска вода” имаха достатъчно време да ни поканят на разговор и да попитат защо заявяваме такова желание. Сега имаме и решение на Общинския съвет. Ще спазим всички изисквания на закона и ще следваме стъпките за напускане, посочени в договора ни за присъединяване. На първо време, според чл. 17 от договора имаме 20 дни за водене на преговори. Ако не постигнем договореност между асоциацията и общината, отиваме на медиация. При положение, че и при медиацията не се споразумеем, спорът отива в съда. Спорът ще се реши в съда и ще отнеме не по-малко от 1 година.

Предстои ни тежка битка, но ще защитим интересите на населението и общината”, каза Георги Кабзималски. Кметът на Рила посочи, че от 5 г. операторът „Кюстендилска вода” само експлоатира и не е вложил абсолютно нищо във ВиК инфраструктурата, която става все по-зле. „От „Кюстендилска вода” не са изградили тук нищо. 1 лев не е инвестиран. Ние имаме улица от 86 м, която е успоредна на главната улица в широкия център на града, с над 18 аварии. Това са аварии през 5 метра. Хората не могат да стигнат до къщите си от тях. Това не е нормално. Да не говорим, че село Падала не се поддържа от „Кюстендилска вода”, както е в Бобошево например. Нямам нищо против работещите в „Кюстендилска вода”, но това дружество е така структурирано, че не може да си върши работата. Те разполагат с един багер на 30 г. Приходите им от такси за вода от тук са в проценти по-големи от разходите. Община Рила не е от губещите в „Кюстендилска вода”. Очаквам и увеличение на цената на водата. Още не съм получил бизнес плана на „Кюстендилска вода” и не знам каква цена залагат, но предполагам, че няма да е по-ниска от 2,72 лева, каквото е предложението за община Дупница. А това е тотално несправедливо. При нас водата на 100% се взема гравитачно. При дъжд от чешмите тече кал. Асоциацията не може да накара „Кюстендилска вода” да покрие задълженията си по договора. Затова предприемаме тези стъпки. Няма нищо политическо в решението ни. Няма никаква политика. Има край на търпението ни. Докога да чакаме?!”, коментира кметът. По думите му водният оператор от областния център отчита неизвършени разходи в община Рила. Даден бе пример с отчитани пощенски разходи за съобщенията за дължимите суми за консумация на вода, които абонатите в Рила получават на ръка от техническия ръководител на „Кюстендилска вода” в градчето. Сега цената на водата в община Рила е 1,13 лева. ВиК мрежата е 24 километра. Общината разполага и с проекти за пречиствателни станции за питейна и отпадни води, за чието изграждане общината няма средства.

Припомняме, че по същите причини, посочени от рилчани, преди седмица и местният парламент в Дупница реши, че общината трябва да излезе от водната асоциация.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular