Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятАвария при изстрелването на ракета „Союз”, екипажът се приземи

Авария при изстрелването на ракета „Союз”, екипажът се приземи

Двамата астронавти са се приземили успешно

 

Двама космонавти извършиха принудително катапултиране две минути след излитането си с ракета “Союз” към Международната космическа станция и успяха да се приземят невредими в Казахстан.

Двамата трябваше да доставят провизии на космическата станция и да заменят сегашния екипаж.

Астронавтите Алексей Овчинин и Ник Хейг излитат точно в планирания час – 11,30 московско време. След отделянето на първата и втората степен и при задействането на последната степен на ракетата възниква проблем. Засега – неизвестен.

„Слава Богу, екипажът е жив. На 123-тата секунда се задейства аварийната спасителна система. Капсулата се отдели от кораба, парашутът се отвори и екипажът се приземи благополучно”, обясни Юрий Борисов – вицепремиер на Русия. Към мястото на приземяването веднага се отправят 4 спасителни хеликоптера и военен самолет с парашутисти, които първи достигат до капсулата. Командирът Овчинин вече е влязъл във връзка с центъра за управление на полета и е съобщил, че са живи. В такива случаи всички предстоящи изстрелвания се отменят до изясняване на причините и гарантиране сигурността на бъдещите полети, посочи Юрий Борисов.

По план и ако причините за инцидента се изяснят, следващият полет трябва да бъде извършен от дублиращия екипаж – руснак и французин, през декември.

Това не е първият сериозен инцидент при излитане на руска ракета. През 1975 година екипажът извършва аварийно катапултиране на капсулата на височина 185 километра и каца в планините на Монголия. Космонавтите изпитват натоварване 21 пъти повече от земното притегляне, но оцеляват и са спасени чак на следващия ден.

Другият е на 26 септември през 1983 година. 10 секунди преди старта се установява пожар в първата степен на ракетата и пускът е спрян, а капсулата с космонавтите се изстрелва аварийно. Достига височина от близо километър, при което екипажът изпитва натоварване 17 пъти по-голямо от земното притегляне. При приземяването няма пострадали.

RELATED ARTICLES

Most Popular