Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесАвтобуси и таксита спират работа, излизат на ефективен протест на 25 ноември

Автобуси и таксита спират работа, излизат на ефективен протест на 25 ноември

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори излизат на голям протест срещу наложеното от президента вето за инкриминиране на нерегламентираните превози. Наложеното вето предизвика разочарование и гняв, защото защитава “сивата икономика”, казаха на пресконференцията превозвачите. Според тях проблемът с нерегламентираните превози е от 20 години и те вече са достигнали 70% от всички превози у нас. Това вреди както на приходите от данъци, така и на здравето на хората, защото при този тип превоз няма никакви регламенти – шофьорите не са преминали психотест и нямат нужната квалификация. Колите не отговарят на изискванията, нямат застраховки и често не са в изправност.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви: “Ако ние не получим адекватна позиция от останалите политически партии и те не подкрепят приемането на промените в Наказателния кодекс с предложените текстове, предстои да преустановим превозите за доста дълго време. Опасността да оставим държавата без транспорт е реална. Искаме инкриминиране, защото това е една обществено опасна дейност. Като аргумент тя посочи пример, че след инкриминирането на нерегламентирания въгледобив, в Перник на 90% проблемът бил решен и там вече не се копаят въглища. Този вид дейност застрашава не само човешкия живот, а също така и държавния бюджет. Там се генерират приходи, които не се отчитат в държавата. Щетата за държавата е над 40 милиона лева”.

Протестът ще се състои на 25 ноември, като ще тръгне в три лъча и ще се обедини на пл. “Батенберг”. Ще бъде преустановено превозването на пътници по редица линии в страната. Такситата пък ще качват в колите си единствено лекари и учители. Милтенова обясни, че от 0 часа на 25 ноември ще бъдат преустановени превозите по линиите на републиканската схема и превозите по общински схеми, също градските превози – между 9 и 11 часа, като реверанс към трудещите се и че всички международни линии също ще бъдат преустановени и поднесе извинение към хората, че ще трябва да отменят пътуванията си. Таксиметровите превозвачи също се включват в протестните действия и от 10 до 12 часа ще бъдат на площад Батенберг в София. Там се очаква да се съберат над 2000 таксита и поне 100 автобуса, които ще имат шествие по три лъча – Цариградско шосе, царица Йоана и Ботевградско шосе. Столична община е уведомена, ще бъдат уведомени и общините, за да са наясно, че няма да има превоз по населени места.

Припомняме, миналата седмица, изненадващо в парламента мина президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаше инкриминиране на нерегламентираните превози с поправка в Наказателния кодекс. Президентът посочи в мотивите си, че с предлаганите текстове не става ясно как ще се прави разграничение между споделено пътуване и нерегламентиран превоз на пътници, който и сега е наказуем по административен ред. Така, едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, като се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред, което ще доведе единствено до объркване и няма да има реален принос в борбата срещу “сивата икономика”, смята държавният глава.

Според Спас Атанасов от браншовата камара на таксиметровите превозвачи, президентската институция е подведена. “В самия закон има регламентация кой превоз е законен или не. Няма начин да бъде санкциониран някой, който извършва споделено пътуване”, категоричен е той. “Има буква на закона, има и дух на закона. Духът на закона е да не се санкционират споделените пътувания, а тези, които извършват бизнес”, подчерта Атанасов. Превозвачите отбелязаха, че практиката за промяна в закони през преходни и заключителни разпоредби не е нова и че конкретните текстове за нерегламентираните превози не са нови. “Когато искате да продавате цигари, се съобразявате и си плащате акциза, а защо, когато извършвате превоз на пътници да не се съобразявате със законите”, изрази недоумение Милтенова и добави: “Защо ние да работим по легалния начин. Ние ще си върнем лицензите, няма да издаваме билети, ще започнем да не плащаме застраховки….”, каза тя и посочи, че с нелоялната конкуренция в сектора някой печели не само на гърба на превозвачите, но и на държавата. “Тук е мястото на депутатите да защитят и държавния бюджет”, категорична е тя.

RELATED ARTICLES

Most Popular