Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградАдминистративният съд в Благоевград отложи делото срещу решението на ОИК - Благоевград,...

Административният съд в Благоевград отложи делото срещу решението на ОИК – Благоевград, с което бяха прекратени пълномощията на кмета Румен Томов

Административният съд в Благоевград отложи делото по жалба на Румен Томов срещу решение на Общинска избирателна комисия – Благоевград от 28 април 2020г., с което бяха предсрочно прекратени пълномощията му като кмет на Община Благоевград. Делото е отложено по искане на Томов за събиране на доказателства, а следващото заседание е насрочено за петък, 15 май, от 14 часа.
На днешното заседание съдът е отхвърлил искането на Румен Томов за отлагане на делото до произнасяне на Конституционния съд по допускане на исканията за обявяване на противокоституционността на чл. 42, ал.1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Именно нарушаване на тази правна норма беше причина Общинската избирателна комисия да излезе с решение, с което бяха прекратени пълномощията на Томов като кмет на Благоевград.
Съдът е оставил без уважение и искането на Румен Томов за спиране на производството по делото до произнасяне на Върховен административен съд /ВАС/ по подадена от него молба за допълване на решение на ВАС, с което е потвърдено решение на Административен съд – Благоевград, свързано с казуса.

RELATED ARTICLES

Most Popular