Saturday, May 4, 2024
HomeКриминалниАктивизират се телефонните измамници! Представят се за полицаи, следователи и прокурори

Активизират се телефонните измамници! Представят се за полицаи, следователи и прокурори

Зачестяват обажданията от телефонни измамници, алармират от полицията.

Най-честният сценарии, който се разиграва пред жертвите е свързан с участието на мними  полицаи, следователи, прокурори. Измамниците въвеждат в заблуждение хората, на които звънят със заявката, че ще помогнат за залавянето на престъпници. За целта те искат да им бъдат дадени или оставени пари и ценности на посочени от тях места.

Информират се дали жертвите имат мобилни телефони и искат номерата им, за да ги контролират и по този начин. Често съобщават за инциденти с близки хора, като за да се помогне на пострадалите са нужни пари.

От полицията уточняват, че униформените и институциите не искат пари на ръка, както и че полицията не търси съдействие от гражданите по този начин.

Съветът им към гражданите е, че при получаване на подобно обаждане трябва да запазят хладнокръвие. Незабавно да потърсят  контакт с близките си  и да проверят дали казаното по телефона отговаря на истината.

В никакъв случай да не дават пари на ръка на непознати и да не  оставят пари и ценности на посочени по телефона места.

В случай и на най-малки съмнения незабавно да позвънят на тел. 112,  както и да се обадят в най-близкото управление на МВР. Жителите на малките населени места могат да потърсят кмета на селото или полицейския инспектор, който обслужва района.

RELATED ARTICLES

Most Popular