Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаАктьори и общинари от Дупница си спомниха за Невена Коканова, Славчо Пеев:...

Актьори и общинари от Дупница си спомниха за Невена Коканова, Славчо Пеев: Венчето бе невероятна, момиче с огромен чар и страхотен дух

Актьорите от дупнишкия театър почетоха годишнината от смъртта на голямата българска актриса Невена Коканова пред барелефа й пред сградата на театъра в града.

На 3 юни се навършват 18 години от смъртта на обичаната актриса. През 2000 година тя напусна този свят, но никога няма да бъде забравена.

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя актьорите от ДТ „Невена Коканова“ в Дупница и общински служители си спомниха за първата дама на българското кино, направила впечатляващи и запомнящи се роли в „Тютюн”, „Крадецът на праскови“, „С дъх на бадеми“, „Отклонение“, „Момчето си отива“ и още редица филмови продукции и роли на сцената на театъра.

За живота и творчеството на Невена Коканова разказа Василка Сумева. Директорът на театъра Славчо Пеев пък сподели: „Тя беше невероятно мъжко момиче,  актриса, която се справяше  блестящо, момиче с огромен чар и присъствие на сцената. Години наред изигра самата себе си.” Той разказа и интересни спомени за актрисата, с които напомни за невероятния й дух.

Невена Коканова е родена в Дупница. Майка й е от известна австрийска аристократична фамилия, а баща ѝ е бил политически затворник в Белене. Започва кариерата си в средата на 50-те години. Тогава тя е на 18 г. и без да е получила специално актьорско образование, започва работа като стажант-актриса в театъра в Ямбол. Следват Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Габрово, Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Има над 50 роли в киното. Неин съпруг е известният български режисьор Любомир Шарланджиев.

На церемонията присъстваха и Тодор Петков – Началник на отдел „Култура, образование и младежки дейности” и Таня Петрова – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” към Община Дупница и Радослава Данаилова, които също поднесоха цветя.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular