Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияАлфа рисърч: За ГЕРБ биха гласували 24,3%, за БСП - 21,9%

Алфа рисърч: За ГЕРБ биха гласували 24,3%, за БСП – 21,9%

Шест партии ще влязат в следващия парламент, а близо половината от българите казват, че ще гласуват. Това сочат данните от последното проучване на “Алфа рисърч”

За ГЕРБ биха гласували 24,3% от хората за БСП  – 21,9%, а „Има такъв народ“ на Слави Трифонов излиза трета политическа сила с 10,2 на сто от гласовете на хората.

В бъдещия парламент, ако следващата неделя има избори, биха влезли още ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се БГ“, сочи изследването.

43% очакват, че предстоящият вот няма да излъчи категоричен победител и ще е нужно коалиционно управление. При такъв вариант 27% биха желали коалиция с участието на ГЕРБ, а също толкова – коалиция с участието на БСП.

За президента Румен Радев годината приключва с положителен баланс в общественото доверие. През последните три месеца одобрението за него нараства от 42% до 46%, а неодобрението спада от 29 на 24%.

Одобрението за работата на кабинета остава в рамките на установените през септември 14%, но неодобрението спада с 10 пункта от 60 до 50%.

Проучването на „Алфа рисърч“ е проведено в периода 15-21 декември миналата година./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular