Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесАМ "Струма" под блокада! Гневни енергетици и миньори от Бобов дол пробиха...

АМ “Струма” под блокада! Гневни енергетици и миньори от Бобов дол пробиха полицейски кордон и излязоха на пътя

Протестиращите: Ще останем денонощно, докато не чуят исканията ни

Енергетици от ТЕЦ „Бобов дол“, миньори от открития рудник в Бобов дол и синдикалисти блокираха отново автомагистрала „Струма“ в района на пътния възел между Дупница и топлоцентралата. В понеделник магистралата остана без движение в двете посоки София-Благоевград, след като към 10, 45 часа над 250 протестиращи пробиха полицейската блокада и излязоха на пътя. Недоволстващите са готови да останат на магистралата за денонощен протест до изпълнение на исканията им, обобщени в декларация до правителството, парламента и останалите отговорни институции.
Както е известно, недоволството е срещу т. нар. териториални планове за справедлив преход на областите Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Работещите в сектора настояват за: осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система в страната; незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 20 януари 2023 г.; започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Р България до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори; отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители от януари 2026 г до достигане на средни европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност; прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

„Нито един от местните и политиците на национално ниво не е бил на протестите. Политици при нас няма, няма и политизиране на проблема от страна на политически партии и политически групи“, заяви изпълнителният директор на централата Любомир Спасов. Относно твърденията на министър-председателя Николай Денков, че ТЕЦ „Бобов дол“ няма да се закрива до 2038 г. Спасов обясни: „Не знам как да тълкувам казаното от премиера, при положение, че преди малко ми дадоха плана, който са изпратили в Брюксел. Там пише, че до 2030 г. ще бъдат закрити 2 900 мегавата въглищни мощности. До 2030 г. означава от утре натам, а след това до 2035 г. – още 1000 мегавата. Т. е. даже годината 2038 не се споменава, намеренията са всичко да приключи до тогава. Дали лъже, дали се е объркал, дали са го подвели, не мога да ви кажа, но това, което се казва по телевизията, не съвпада с фактите.“
Работещите в бранша са категорични, че протестите ще продължат до тогава, до когато управляващите не чуят исканията им и не започнат преговори с тях.

„Исканията, които сме отправили, ще бъдат включени в обща декларация на работещите в трите въглищните региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Планът, който е внесен в Брюксел, подлежи на договорка. Във всеки един момент в преговорите с Европейската комисия тези неща могат да се коригират. И към момента това, част от написаните и внесените неща могат да бъдат изтеглени и да бъдат добавени други, които са всъщност нашите искания“, каза председателят на синдикат „Подкрепа“ в ТЕЦ-а Ивайло Димитров. И уточни: „Това не е протест на хората, които работят в ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в Бобов дол. От целия този процес са заинтересовани всички български граждани. Всички имаме електромери, всички ползваме електроенергия, всички плащаме ток. След АЕЦ „Козлодуй“ въглищните централи са най – ниската себестойност на ток в момента. Така че това, което разни лобита от енергийния сектор се опитват да лансират по медиите… Всеки дърпа чергата към себе си, но истината е това – няма по-ниска себестойност на тока в България в момента от АЕЦ „Козлодуй“.
„Чакам отговор от парламента, където са изпратени нашите настоявания. Те са съгласувани с двата синдиката – КТ „Подкрепа4″и КНСБ, и в тях има точки, които се отнасят конкретно за нашия регион – за ТЕЦ „Бобов дол“ и мини „Бобов дол. Ние изпращаме исканията си като мирно послание до нашите ръководители в София и те би трябвало да се съгласят с нас. Иначе мирният и справедлив преход, който въобще не е справедлив, няма да бъде допуснат. Няма да допуснем подигравка с хората от региона, с мини „Бобов дол“ и ТЕЦ „Бобов дол“. Ние сме твърдо решени да отстояваме нашите искания, които са съгласувани и с нашите колеги от Мини „Марица изток“, които също като нас, вече пети ден са на магистрала „Тракия“. Протестите ще бъдат доведени до благополучен край за нас“, заяви Тодор Василев – председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ-а.

Известно е, че министър-председателят Денков
заяви, че с териториалните планове не се затварят мини и ТЕЦ-ове, а се взимат едни 4 млрд. лева. Това ще се случи, след като ТЕЦ-овете се заместят със солари и вятърна енергия. Протестиращите обаче са категорични, че остават проблеми, с които териториалните планове се оказват за несправедлив преход.
В плановете липсват точни прогнози за замяната на въглищата. Предвижда се производството на ток от въглища да бъде свито 4 пъти до 2030 г. Така от общо инсталирани мощности за 4 505 мегавата ще се спрат цели 4 277 мегавата – излиза, че почти няма да остане работеща централа, твърдят енергетиците.
В плановете не е посочено как точно и в какви срокове отпадналите въглищни централи ще бъдат заместени. Споменати са нови мощности от ВЕИ централи, които обаче имат непостоянно производство. Това поставя под сериозен риск енергийната сигурност на страната и не е ясно дали ще има достатъчно ток.От бранша припомнят, че през януари 2017 г. всички съседни на България държави спряха износа на ток.

Като алтернатива на въглищата в плановете се посочват няколко възможности. Едната са фотоволтаичните централи. Само че те не са постоянен източник на електрическа енергия. А през зимата, при по-малко произведен ток, потреблението е по-голямо и може да има недостиг.  Друга алтернатива са вятърните електроцентрали. Не е отчетено обаче, че в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник няма силни и постоянни ветрове. А в регионите Перник и Кюстендил е абсолютно невъзможно дори частично заместване на енергията, произвеждана от двете въглищни централи там.
Трети заместител е зеленият водород. Но в момента технологията за производството му все още не е развита и е скъпа, няма изградена инфраструктура за пренос и консумация на водород. Такава най-рано може да се очаква след 2030 г.

За област Кюстендил се споменава, че има в изобилие геотермални извори, които да се използват. Само че капацитетът на такива инсталации е изключително малък. Да не говорим за това, че в регионите Перник и Стара Загора геотермални извори няма.
Сравнително добра алтернатива са централи, използващи биометан, защото са надежден източник на базова енергия. Например тецовете “Бобов дол” и “Брикел” вече инвестират в тази област. Но централите, използващи биогаз, са малки и той може да служи за подобряване на горивния микс, но не и да замести изцяло въглищата.
В плановете изобщо не е посочена прогноза за повишеното потребление на ток в транспорта. А това е неизбежно с масовото навлизане на електромобилите. В България това ще се съчетае с намалено производство на ток. В най-добрия случай това би довело до високи цени на електроенергията, а в най-лошия – до голям недостиг.
От социална гледна точка плановете уж се заемат с въпроса за преквалифициране на освободените работници от мини и въглищни тецове. Но в трите засегнати региона липсват други големи предприятия, а инвестиции в нови не се правят. Регионите Перник и Кюстендил са особено бедни, закриването на тецове и мини ще засегне 27 000 души, а това ще доведе до трайна безработица и бедност. Плановете за рекултивация на закритите въглищни мини и ангажирането на уволнените миньори там не дават дълготрайна заетост.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular