Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияАнгел Кунчев: Британският щам ни притеснява, дано се забави

Ангел Кунчев: Британският щам ни притеснява, дано се забави

Британският щам е много притеснителен, защото се предава с много по-голяма интензивност. Великобритания не е виждала никога такива числа, пред каквито е изправена заради новия щам. Ако щамът пристигне в България рано, ще има нова вълна и голям натиск върху болниците. Ако обаче разпространението се забави и времето се затопли, ефектът може да е ограничен.

Това заяви в студиото на bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. На фона на сериозен натиск за бързо разхлабване на мерките и Кунчев, и други здравни специалисти предупреждават, че това трябва да се направи постепенно и внимателно.

На Балканите британският щам още не се разпространява сериозно. В Гърция има 15-16 случая, в Румъния няма, коментира Кунчев. Той изтъкна, че щамът не е по-опасен от вече познатия вариант на вируса, но заразата се излъчва много по-интензивно. “Ако не бъдем внимателни, ни очакват тежки февруари и март. И в Европа, и в България”, предупреди в ефира на Нова тв и зам.-председателят на БЛС и шеф на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” проф. Николай Габровски.

Масовата ваксинация в България ще може да започне през март и април.

ОТПУСКАНЕ

Кунчев коментира и предложения от Националния оперативен щаб план за постепенно разхлабване на мерките. „Пълна справедливост няма как да има, ето, отчитаме, че по интензивност контактите в транспорта например са по-сериозни отколкото в един мол. Затова се предлага отваряне на търговските дейности в моловете, без социалните – като площадки за игра“, коментира Кунчев.

Сред мерките е и отваряне на заведенията с работно време до 22,30 часа, както и постепенно връщане в училище на ученици от отделни класове от прогимназилен и гимназиален етап. Няма да имаме повече от 35% от учениците присъствено, те ще учат две седмици на място и после ще излизат в дистанционно обучение, коментира още Кунчев.

С ПРЕДИМСТВО

Въпреки че България сериозно изостава с графика за ваксиниране и с набавянето на необходимите дози дори за най-уязвимите – по-възрастните хора, министърката на туризма Марияна Николова обяви, че персоналът по Черноморието, както и служителите на летищата София, Варна и Бургас, трябвало да бъдат ваксинирани приоритетно и дори посочи срок – преди началото на летния сезон. Ваксинацията им ще осигури допълнителна предпоставка за популяризирането на България като безопасна и сигурна дестинация на международните пазари, подчертава вицепремиерът пред специализирания сайт Travelnews.

RELATED ARTICLES

Most Popular