Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБлагоевградАнсамбъл от Полша грабна голямата награда на „Малешево пее и танцува”

Ансамбъл от Полша грабна голямата награда на „Малешево пее и танцува”

Фолклорната магия на Международния фестивал „Малешево пее и танцува” за шестнадесети път завладя жители и гости на село Микрево в община Струмяни. На сцената своя вълшебен талант показаха хиляди самодейци от различни държави. Зрителите се насладиха на страхотни изпълнения от музиканти, танцьори и певци. От сутрин до вечер музиката огласяше населеното място. На финала пък журито, чийто председател бе Кирил Апостолов, хореограф на Ансамбъл „Пирин”, доста се затрудни да определи най-добрите.

Голямата награда „Мвалешево пее и танцува” спечели Фолклорен ансамбъл „Ватра” от полския град Църне Дунаец. Наградата на кмета на община Струмяни получи Фолклорен танцов състав „Юнивърсити” от грузинската столица Тбилиси.

Десетки отличия бяха връчени на отличилите се участници. Призовете бяха в различни възрастови групи. Награди имаше за вокално изпълнение на традиционен фолклор, за вокално изпълнение на обработен фолклор, за инструментално изпълнение, за танцово изпълнение, за традиционни обичаи и танцови изпълнения, за оригинална носия, за принос за съхраняване и популяризиране на традициите, за цялостно представяне. В трите фестивални вечери зрителите видяха концерт-спектакли на български и чужди ансамбли, както и на гост-изпълнители. Фестивалът през годините се утвърди като уникален културен мост, който чрез магията на песента и танца прекосява граници и разстояния и остава дълбока емоционална следа в сърцата на ценителите на автентичния фолклор и традиции.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular