Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионГоце ДелчевАрестуваха бившия кмет на Гърмен за купуване на гласове

Арестуваха бившия кмет на Гърмен за купуване на гласове

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев е задържан за 24 часа при полицейска акция срещу купуването на гласове в полза на единия от кандидатите за кмет на общината.

Башев, който е бил три мандата кмет на общината до 2013 г. и две години депутат, отпадна от надпреварата на 27-и октомври с трети резултат.

Снощи обаче той е бил задържан и отведен в полицията. Срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите, участващи днес на балотажа. От прокуратурата не дават повече информация. Органите на реда са сезирани и за заплахи, отправени чрез есемес към кандидат за кмет на община Гърмен и неговото семейство.

В града има засилено присъствие на полиция и гранична полиция. Има и автомобил на жандармерията. Хора от общината коментираха пред БНР, че напрежението ескалира.

Сотир Цацаров, който упражни правото си на глас в Пловдив, съобщи, че общо в страната са образувани 95 досъдебни производства, като 17 от тях са бързи, а 23 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми:

“Внесени са до момента в съд 7 наказателни производства, преписките по проверки са 1317, от тях откази са 1046, 56 са пратени по компетентност на други органи, избирателните комисии разбирайте и 217 остават за работа – т.е., ако го сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани досъдебни производства 57 т.е. за една седмица те са нараснали с 38. Обвиняемите лица тогава бяха 10, сега са 13 повече“./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular