Friday, May 3, 2024
HomeКриминалниАрестуваха 36-годишен за убийство на куче в Петрич

Арестуваха 36-годишен за убийство на куче в Петрич

Законът предвижда до 3 г. затвор и до 5000 лв. глоба

Задържаха мъж, стрелял с въздушна пушка по домашно куче.
Четириногото било открито мъртво в двор на къща в Петрич на 26 май. Собствениците подали сигнал на спешния телефон 112 около обяд. След проведените издирвателни мероприятия
униформените са установили, че извършител на деянието е 36-годишен мъж от града. Той е задържан и привлечен като обвиняем, съобщиха от ОД на МВР в Благоевград.

Защитата на животните от различни прояви на жестокост към тях, опазването на техния живот и здраве са уредени в Закона за защита на животните от 2008 г., коментираха случая юристи.

С ДВ бр.33 от 2011 г. бе създаден нов член 325 б в Наказателния кодекс. Той криминализира в състав на престъпление жестокостта спрямо гръбначни животни – причиняването на смърт, както и тежкото или трайно увреждане на такива.

С това законодателят синхронизира българския Наказателен закон с европейските. В посочения чл.325 б от НК се предвиждат две хипотези, по-леко наказуем и квалифициран, за който санкцията е по-тежка. В първия попадат причиняването на смърт или телесни увреждания. За тях наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лв.

Във втория са случаи, в които описаните прояви – смърт или увреждания, са причинени с особена жестокост, както и по начин и средства, опасни за мнозина. Такива са убийствата с пушка. Тук наказанията са по-високи – и като продължителност на лишаването от свобода, и като парична санкция.

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Точно така трябва да се постъпва с убийци! Строги санкции и затвор!

  2. Най строго наказание със солидна глоба на всеки, дръзнал да посегне на животинка! На подобни действия трябва да се сложи край веднъж завинаги!

  3. Само дето досега няма нито един убиец на животно в зарвора.

Comments are closed.

Most Popular