Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникАрхимандрит Никанор поднесе книги и личен подарък на Вселенския патриарх

Архимандрит Никанор поднесе книги и личен подарък на Вселенския патриарх

В състава на делегация от светогорския манастир „Есфигмен“, игуменът на Църногорската Света обител „Св.Св.Козма и Дамян“ архимандрит Никанор посети Вселенската патриаршия и предаде на Н.В. патриарх Вартоломей Първи нови издания с духовна литература на български език за нуждите на Вселенската патриаршия.

На братската среща присъства и архимандрит Вартоломей, игумен на св.обител „Есфигмен“, монахина Екатерина, игуменка на манастира „Св.Богородица Достойно Есть“ край Каристос, о-в Евия,г-н Марио Агонцев – епитроп на Църногорския манастир, г-н Янис Газетас от Атина. Архимандрит Никанор връчи на патриарха и личен подарък.

 

Малко преди аудиенцията, в патриаршеската църква „Свети Георги“ бе отслужен трисагий за починалия Кипърски архиепископ Хризостом.

Припомняме, че през март 2022 г. архимандрит Никанор предаде на Вселенския патриарх Вартоломей I дарение от 100 тома на духовна тематика на български език. Негово Всесветейшество благодари за книгите и предаде своето патриаршеско благословение за издателския екип.

Архимандрит Никанор е игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, който се намира се на около 16 км югозападно от град Брезник. По негови думи ролята на свещеника трябва да бъде върната като обществена фигура.

„Свещеникът е част от народните будители, от хората които насочват и определят общественото мнение“, заяви преди време в свое интервю арх. Никанор.

RELATED ARTICLES

Most Popular