Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаАтелие „Дон Кези” отново представи Дупница на национални конкурси

Ателие „Дон Кези” отново представи Дупница на национални конкурси

Юлияна КОЛЧАКОВА

Награди продължават да валят за талантите от Арт ателие „Дон Кези” в Дупница. Школата продължава достойно да представя Дупница на конкурси по изобразително изкуство на национално ниво, оставяйки зад себе си сериозна конкуренция. На организирания от общината и Центъра за култура и изкуство в Русе Трети национален конкурс по изобразително и приложно изкуство „Магията на изкуството 2023”  ателието спечели първа, а Елена Петрова и Ема Томова – втора награда. Отличията са за творби в раздел „Рисунка”, като ателието има купа, а двете момичета – сребърни медали.

Изобразявайки Васил Левски, носителят на десетки отличия Габриел Зашев спечели второ място във възрастова група IV – VII клас в Конкурса за детска рисунка „Българийо, за тебе те умряха…“. Конкурсът е посветен на 145 години от Освобождението на България и се организира от общината и Центъра за подкрепа за личностно развитие  в Мизия.

На Петнадесетия национален конкурс „Кукери”, организиран от НЧ „Съгласие 1905” в Българово, 14-годишният Габриел Зашев завоюва първо, а Данайа Даскалова /14 г./ – трето място. Двамата са удостоени с грамоти, а ателието – с диплом за участие.

Мария Апостолова и Красимир Соколов спечелиха дипломи от 25-ата Международна младежка художествена изложба „Нова Загора 2023”, организирана от Студио за изобразителни изкуства „Дъга” и Сдружение „Нова Загора”. Изложбата се провежда ежегодно в град Нова Загора, като са получени рисунки от Албания, Аржентина, Беларус, България, Германия, Египет, Индия, Израел, Иран, Казахстан, Кипър, Китай, Латвия, Литва, Мексико, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Северна Македония, Сингапур, Словакия, Словения, Сърбия, Тайланд, Турция, Украйна, Унгария, Хърватия, Чехия и Шри Ланка.  „Изпратени са общо  3027 художествени творби, журито присъди  448 дипломи  – 412 за художествена творба,  12 за колекция и 24 за преподавателска работа”, каза художничката Елена Марулевска, която ръководи и преподава в школата Елена Марулевска.

Нанси Николова се класира на второ, а Габриел Зашев – на трето място на Шестия национален конкурс за рисунка и приложно изкуство „Нарисувай историята” във Враца  Отличието на Нанси е във втора възрастова група /11-14г./, а на Габриел – в трета възрастова група  /15 – 25г./. Творбите са рисувани специално за конкурса и са оценени от жури в състав: председател  Деян Ганецовски – магистър „Стенопис”, Росица Стоянова – графичен дизайнер, Нина Димитрова – старши експерт в Младежкия дом във Враца.

Габриел Зашев
Нанси Николова

Третокласничката Мария Кирилова грабна специалната награда на „Файер инженеринг” ЕООД – Казанлък, от Шестнадесетия конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”, организиран от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” към Министерството на културата и община Казанлък под патронажа на областния управител на област Стара Загора. На същия конкурс Елена Марулевска е отличена като ръководител на ученици. Отново награди за талантите на Последната награда е на Никол Николова. Тя се класира на трето място в своята възрастова група  (I – IV клас) на от XII Национален конкурс  „Вълшебството на сезоните”, организиран от Астрономическата обсерватория при ОП „Младежки център” – Хасково, и посветен на настъпването на астрономическата пролет.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular