Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградАУБ връчи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Кристалина Георгиева

АУБ връчи почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Кристалина Георгиева

На тържествена церемония Американският университет в България /АУБ/ удостои управляващия директор на Международния валутен фонд д-р Кристалина Георгиева с почетното звание “Доктор хонорис кауза”. Званието връчиха президентът на АУБ д-р Дейвид Евънс и заместник-председателят на настоятелството на университета Виктория Ентуисъл, като посочиха нейната съществена хуманна дейност, трайния й принос към каузата на образованието и активната работа в областта на международното сътрудничество.

Кристалина Георгиева сподели, че приема признанието на университета с гордост. Връчването на званието е част от събитията, посветени на 30-ата годишнина от основаването на университета, а Георгиева посочи, че именно преди 30 години започва и нейният професионален път. В словото тя подчерта, че инвестицията в хората и изграждането на човешкия капитал е в основата на силната икономика.

Георгиева отбеляза още, че “живеем в криза като никоя друга”. По думите и през 2020 година световната икономика е била пред колапс, а ковид кризата е оставила своите уроци. “Научихме от тази криза за нашата взаимна зависимост един от друг, научихме много за невероятните постижения учените да изобретят ваксина за толкова кратко време и за нашата възможност да правим немислими неща, когато ги правим под натиск”, допълни тя.

На официалната церемония по връчване на почетното звание присъстваха посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular