Friday, May 3, 2024
HomeОживлениеБаба Марта върза мартеници в самоковското село Райово

Баба Марта върза мартеници в самоковското село Райово

Баба Марта върза мартеници на малки и големи в самоковското село Райово. С чекрък и прежда в ръка тя показа как се преде прежда. Баба Марта присъства на благотворителен мартенски базар в центъра на селото, организиран от местни жители. Засмяна, тя нареча за здраве и берекет присъстващите, а децата, които бяха дошли на базара, рецитираха стихотворения.

Традиционно жителите на селото организират мартенски базар, а тази година събраните средства ще отидат отново за закупуване на великденска украса, която ще бъде поставена в центъра на Райово, каза пред БТА Нели Василева, която е част от организаторите на благотворителните акции в селото.

По думите ѝ и тази година отново ще има великденско тържество. Тя припомни, че събраната сума от миналогодишния мартенск базар бе около 400 лева, а сегарайовци събраха 641 лв. Тази година ще има великденски конкурс за най-вкусен козунак и най-красиво яйце.

Мартениците в базара са направени от местни жители, а някои от тях са дарени за базара.

Самата Баба Марта каза, че често се включва в подобни инициативи. Тя посочи, че е най-важно човек да бъде здрав и да може да работи. Баба Марта добави, че е на 78 години и живее над 50 години в селото. Тя каза, че се радва, че младите хора я търсят за подобни инициативи.

Коледната украса в село Райово също бе закупена изцяло от дарения.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular