Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаБазата на спасителите на Седемте рилски езера се строи с пълна пара

Базата на спасителите на Седемте рилски езера се строи с пълна пара

Летният сезон беше натоварен, бъдете внимателни в планината и през есента, апелира началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков

Строителството на базата на планинските спасители от Дупница в района на Седемте рилски езера тече с пълна сила. Най-натовареният район в страната беше единственият без пункт за спасителите и това създаваше затруднения на ПСС-Дупница по време на акции.
Сградата е собственост на Национален парк „Рила” и ще служи като контролно-информационен пункт. Там дупнишките спасители ще имат на разположение помещения за дежурствата си, както и стая за оказване на долекарска помощ. Също така в базата ще могат да разположат и своите пособия за спасителните акции. Пунктът ще бъде използван още както от горските рейнджъри, така и от туристи.
Припомняме, че през миналата година тогавашният министър на околната среда и водите Емил Димитров отпусна сумата, която беше необходима за изграждането на базата. Веднага след това бе проведена процедура по избор на изпълнител и строителните дейности започнаха през есента, като бяха възобновени през месец юни тази година.
Новият пункт се намира много близо до хижата на Седемте рилски езера и така ще спестява най-малко 2 часа на планинските спасители при акции, защото няма да им се налага да потеглят от Дупница при спешен случай.

Сградата на базата за планинските спасители придобива все по-завършен вид.

„Не мога да се ангажирам с точни срокове кога ще бъде завършена базата, това може да го каже фирмата изпълнител. Важното и радващото е, че продължава да се работи. Има още строителни дейности, които трябва да се осъществят, и предполагам, че скоро и това се случи. Една такава база неминуемо ще ни бъде от голяма помощ. Когато хората ни са горе, ще можем да спестим много време. Спасителите ще тръгват за акция веднага и ще могат да реагират много по-бързо, отколкото досега”, коментира пред „Вяра” началникът на Планинска спасителна служба-Дупница Кирил Чолаков.
Той говори и за отминаващия летен туристически сезон.
„Летният сезон през тази година беше доста натоварен. Но това не е нещо ново за нас, ситуацията е както обикновено. В момента не мога да кажа абсолютно точния брой на акциите, които проведохме, но със сигурност не бяха малко. Имаше такива, свързани с издирване на изгубени туристи, както и транспортни акции, както сме свикнали да ги наричаме. Работата ни беше от всякакво естество и е хубаво, че успяваме да се справим.
В момента продължава да има доста туристи в планината. Предполагам, че потокът ще бъде голям някъде докъм средата на септември. Времето засега се задържа и много хора продължават да посещават Седемте рилски езера и района”, каза още опитният спасител.
Кирил Чолаков допълни, че препоръките за туристите и през този месец си остават същите и е много важно те да бъдат спазвани.
„Все пак нека се има предвид, че денят започна да намалява и температурите стават по-ниски. Така че трябва да се внимава и ситуацията да не бъде подценявана. Зимният сезон също се очертава да бъде натоварен”, каза ръководителят на дупнишките спасители.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular