Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаБай Трифон Димитров от Дупница почерпи цяло кафене за имения си ден

Бай Трифон Димитров от Дупница почерпи цяло кафене за имения си ден

  • Куме, роди се изтришоко, обявил баща ми и така се появих на бял свят с името си, разказа пенсионерът

  • Трифон пуска музика на целия квартал, над входната му врата стои плакат на футболния „Марек”

    Дупничанинът Трифон Димитров отпразнува с много настроение имения си ден. За празника той почерпи всички съседи и приятели, а вечерта събра роднини на голяма маса. Той е най-малкият в семейството си с четирима братя и една сестра, които вече не са сред живите. Пенсионерът разказа пред „Вяра” защо е кръстен Трифон: „Роден съм на 14 февруари, което по стар стил е точно Трифон Зарезан.

    Дупничанинът е приспособил специални контакти, за да пуска музика, която оглася цялата улица.

    Дошъл съм на този свят в 7,30 сутринта точно с името си. Баща ми веднага идва при кума ми, който живее наблизо, и му обявява: „Куме, роди се изтришоко, или както му казваме днес изтърсак!” Това е така, защото съм последният родил се сред братята и сестрите ми. Кумът ми се обръща към жена си да я пита кой ден е било тогава и кумата ми му отговаря, че е Трифонден. И така е решено, дошъл съм си с името”, сподели пред „Вяра” Трифон Димитров.
    И тази година той не изневери на традицията си да отбележи своя имен ден подобаващо.

Лозата, която пенсионерът е засадил на 1 февруари.

„57 човека ми се обадиха, за да ми честитят имения ден.

 

Плакатът на футболния „Марек” точно над входната врата

Шест семейства от Лондон, които са близки на големия ми син, също се сетиха специално за мен. Отидох в едно от централните кафенета в града с няколко кутии бонбони и почерпих всички посетители, поръчах им и кафе за моя сметка. След това се прибрах, където ме очакваха гости. Музиката беше до дупка и танците бяха цяла вечер, гостих ги със специална вечеря, имаше много вино и ракия. Песните бяха основно на Тони Дачева – моята любима изпълнителка. Когато дойде да пее на парк „Рила” в града, й подарих огромен букет и тя пя на мен и другите й фенове два часа, беше незабравимо”, споделя още дупничанинът.

Точно на 1 февруари той

 

засади нова лозница в саксия и се надява тя да тръгне

Възрастният мъж постави пръчки от лозницата в чашите с вино и ракия.

по най-добрия начин. Пенсионерът има още три лози в своя двор, за които се грижи. На имения си ден той постави пръчки от лозята и в две чаши – едната с вино, другата с ракия.
Бай Трифон, както го познава целият квартал, е изключително дружелюбен и приятен човек. Дори и при по-студено време, той често стои на пейката пред дома си на улица „Цар Освободител” и заразява минувачите с добро настроение.

Подробности в печатното издание

 

RELATED ARTICLES

Most Popular