Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоБанско посрещна 24 май с обновена библиотека

Банско посрещна 24 май с обновена библиотека

С изложба и представяне на книга продължиха честванията

В навечерието на националния празник 24 Май, кметът на община Банско Иван Кадев символично преряза лентата на обновената библиотека „Ангел Балев“ в Народно читалище „Никола Вапцаров 1894“, а иконом Георги Касапинов извърши водосвет.  Със средства на общината и с труда на читалищните работници, входът на библиотеката за възрастни бе преустроен, а интериорът беше направен по-свеж и интересен.

Празничната общинска програма, посветена на 24 май продължи с представянето на новата книга на самородния поет Александър Думанов, който в мерена реч на бански говор възпява любимите Банско и Пирин. Книгата със заглавие „Боринеста реч от Банско и Перина“, е седма по ред и е събрала избрани творби на автора, към които той е добавил и десетки нови.

Освен в неподражаемия бански говор, своеобразната и непреходна красота на Банско е показана и във втората самостоятелна изложба под надслов „Банскалии в носии“ на фотографа Георги Ангелов, който е подредил 151 снимки в читалищното фоайе. Обективът му е запечатал стотици банскалии, пременени с празнични носии на Сурва – първия ден на 2023 година.

RELATED ARTICLES

Most Popular