Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБанскоБанско приема отново квалификация за фрийрайда

Банско приема отново квалификация за фрийрайда

Голямото международно състезание по фрирайд 3 звезди Freeride World Tour Qualifier, квалификационен кръг от световните серии на Freeride World Tour ще се проведе на 9. март 2024 г. в Банско.

Това ще е трета поредна година, в която Банско приема състезание от този ранг, като през предишните години то се проведе при отлични условия. Отзивите от състезатели, представителите на Freeride World Tour и публиката през последните години бяха повече от положителни. Стартовата височина е 2746 м от самия връх  „Тодорка“, денивелацията (вертикално спускане) – 350-400 м. а дължина на спускане е 800-1000 м. Наклонът на склона е средно 30′ – 55′. Надпреварата ще е в следните категории: ски и сноуборд ( мъже и жени). Участие са потвърдили близо 100 спортисти от над 20 нации. Тази година за пръв път сред тях ще участват и юноши. Те ще се борят за точки в Freeride World Tour Junior 2*.

Tази година 6 сертифицирани съдии ще оценяват представянето на участниците. Финалната оценка се формира от критерии като трудност на избраната линия по склона, контрол по време на цялото спускане, лекота при изпълнението на отделните елементи, техника и сложност на скоковете.

„Въпреки трудните метеорологични снежни условия, склонът на Тодорка предоставя множество варианти за избор на линия, което предоставя отлични условия за добри резултати и представяне на участниците. През целият зимен сезон снежната покривка и лавинната безопасност на трасето се следят при най-малката промяна на условията.“ каза Спортния директор на състезанието, Андрей Балевски.

На 9. март всички гости на Банско ще могат да наблюдават състезанието от най-високата фен зона в България, която ще е разположена до горна станция на лифтовете “Плато” и “Бъндерица 2” на 2550 м. надморска височина, от където се разкрива отлична гледка към целия склон, по който ще се спускат атлетите. Миналата година някои от състезателите споделиха, че чуват подкрепата на публиката докато се спускат, което не е нещо обичайно в този спорт, в който обикновено сте “само ти и планината”.

Световната квалификационна верига е пътят, който атлетите трябва изминат, за да стигнат до Freeride World Tour. През сезона стартове от този ранг има в целия свят, в страни като Австрия, САЩ, Япония, Франция и Канада. Системата за оценка се основава на звездното класиране на квалификационните събития (от 1 до 4 звезди) и съответния регион на събитията: регион 1 обхваща Европа, Азия и Океания; регион 2 обхваща САЩ, Канада, Чили и Аржентина.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular