Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградБасейнова дирекция „Западнобеломорски район“ - Благоевград празнува 20-и юбилей в деня на...

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград празнува 20-и юбилей в деня на водата

Тържествено бяха отбелязани 20 години от основаването на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. Официалното честване на годишнината се състоя в Благоевград.Празникът премина под мотото „Подземни води – да направим невидимото видимо“.
Годишнината съвпада с отбелязването на Световния ден на водата. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към 2 млрд. Души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.
По време на събитието кметът на община Благоевград Илко Стоянов приветства присъстващите в зала „22 септември“. „Вие сте призвани да отговаряте за едно от най-големите богатства на планетата – водата. На вас са поверени грижите за нея. На добър час!“, каза по време на събитието кметът Илко Стоянов.
На събитието официален гост бе и кметът на Симитли Апостол Апостолов, който връчи поздравителен адрес за празника на Басейнова дирекция „Западнобеломрски район“.
Празникът, организиран от дирекцията в Световния ден на водата, беше уважен от заместник-министъра на околната среда и водите Мария Ачкова, която посочи, че 20 години е сериозен опит в провеждане на политиката и целите на Рамковата директива за водите и управлението на водния сектор на басейнов принцип.
Вече две десетилетия екипът на дирекцията полага усилия и старание за опазване и съхраняване на водното богатство, каза по време на тържественото отбелязване на годишнината директорът на БДЗБР Владимир Димитров. Дирекцията обхваща около 11 процента от територията на общината, в която попадат водосборните области на основните реки Струма, Места и Доспат. Административно-териториалният обхват на дирекцията покрива изцяло или частично шест области и 33 общини с повече от 600 населени места, посочи Димитров.
Дирекцията е създадена на 17 януари 2002 година със заповед на министъра на околната среда и водите, а първоначалният състав е бил от пет души. В момента в БДЗБР работят 48 човека, които в дейността си спазват преди всичко буквата и духа, целите и принципите на Закона за водите, обобщи Владимир Димитров. В работата си служителите целят осъществяване на интегрирано управление на водите в интерес на гражданите, с което да се защити здравето на населението, да се опазят речните екосистеми и подземните и минерални води за бъдещите поколения, каза още директорът на БДЗБР. Като предстоящи задачи начерта задълбочаване на контрола за опазване на водното богатство, опростяване на процедурите, по-голяма публичност на свършеното в проблемните области и превръщане на администрацията в партньор и консултант на заявители на услуги.
БДЗБР беше поздравена за годишнината от създаване на институцията от областния управител на Благоевград Валери Сарандев и на Перник – Кирил Стоев. По време на тържеството БДЗБР и Природо-математическият факултет благоевградски вуз подписаха споразумение за партньорство, с което двете институции ще си сътрудничат при практическо обучение на студенти, съвместно участие в екипи за разработване на научноизследователски проекти, организиране на форми за повишаване на квалификацията и преквалификацията на служите на дирекцията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular