Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияБедни, но даряват: За МВР – бензин и гуми, тестове за наркотици...

Бедни, но даряват: За МВР – бензин и гуми, тестове за наркотици…

Подаръците за три месеца са за почти половин милион лева

 

Гуми, акумулатори, гориво, дограма, дори тестове за наркотици продължават да даряват някои общини на МВР. Администрациите са сред бедните в страната, а вътрешното министерство е сред ведомствата с най-сериозен бюджет – над  млрд. лв. годишно.

Това показва отчетът на МВР за времето от януари до март тази година, пише вестник “Сега”.

Цифрите показват, че подаръците намаляват, но и не секват. Община Ямбол например е дарила 20 хиляди лева за ремонта на работните и общите помещения на местната полиция.

Макар и Бойко Борисов да обяви преди месеци, че лимитът за бензин на полицията ще падне, редица общини продължават да даряват гориво на МВР.

Общините Средец, Кайнарджа и Тутракан са дарили бензин за над 5 хил. лв. Местната власт в Созопол е заредила бензин за 12 хил. лв. в патрулките. Община Върбица е направила две скромни дарения за гориво – 422 лв. и 426 лв. на полицията във Велики Преслав.

Бензинът далеч не е единственото, което МВР получава като дарения от общинските администрации.

Пловдивската например е купила тестове за наркотици за 5400 лв. за полицията, смолянската – гуми и акумулатори за 1200 лв., а в Приморско общинарите купили електронен анализатор на полицията за 7900 лв.

Пожарната в Бяла Слатина се е обновила с дограма за 2000 лв. от местната власт.

Дарения са правили и няколко горски дружества. Давани са дърва за огрев. Най-скъпото дарение тук е за над 2500 лв. – за пожарните служби в Омуртаг и Антоново.

Освен от общините, МВР продължава да получава дарения от себе си чрез собствената си фирма БМВ. Тя е дарила мебели за 120 лв. На полицията във Варна, както и прахосмукачка, дивани и машина за гладене на Академията на МВР.

През първите три месеца на годината вътрешното министерство е получило сериозни дарения по американска линия, става ясно още от отчета. Департаментът по енергетика е направил общо 16 дарения в началото на март. Става дума за техника, разпределена по граничните пунктове.

Част от тази техника е на сериозна стойност. Почти 250 хил. лв. струва например радиационен портален монитор, дарен на граничния пункт в Елхово. Това е най-скъпото дарение за тримесечния период.

Общата стойност на всички подаръци за МВР е 450 203 лв.

RELATED ARTICLES

Most Popular