Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникБедствие! Евакуират 20 къщи в Батановци, канализацията бълва мръсотия по улиците

Бедствие! Евакуират 20 къщи в Батановци, канализацията бълва мръсотия по улиците

Започна изграждането на дига между селата Зидарци и Ярджиловци, укрепват трафопост до река Конска

Частично бедствено положение обявяват в Пернишко, съобщи кметът Станислав Владимиров. Най-сериозна е ситуацията в Батановци, където започна евакуацията на хората от около 20 къщи. Пожарната в Перник и кметство Батановци извеждат живеещите от къщите, залети от река Струма в махала “Андрейна” в град Батановци.

В същото време кметът Радослав Петров съобщи, че от канализацията по улиците на града се излива мръсотия. Причината е повишеното ниво на река Струма. Заради заустване мръсотията се връща и се излива навсякъде. Наводнен е целият квартал “Средорек”. По думите на кмета проблемът с канализацията не е отскоро, а поне от десетилетия.

В селата Ярджиловци и Черна гора улиците станаха реки заради проливните дъждове. Кметът на Ярджиловци Росица Лазарова съобщи, че се изгражда дига на река Мещичка между селата Зидарци и Ярджиловци. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.
Проблеми има и с увеличеното ниво на река Конска. Водата е заляла мазета и дворове в Божилова махала. От община Перник вече съобщиха, че е започнало укрепване на трафопост в близост до река Конска.

На 30 сигнала за отстраняване на последиците от падналите обилни валежи в областта са реагирали служителите от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник през почивните дни, съобщиха от полицията. Имало е множество сигнали за наводнени мазета, приземни етажи на сгради, пътни платна и улици, както и отстраняване на паднали дървета. Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, уточняват от полицията.

RELATED ARTICLES

Most Popular