Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСапарева баняБезплатен обяд на нуждаещите се ще дават в Сапарева баня и през...

Безплатен обяд на нуждаещите се ще дават в Сапарева баня и през 2021 г.

В Сапарева баня ще продължат да осигуряват безплатен топъл обяд на нуждаещи се и през следващата година. На последното си за тази година заседание местният парламент ще разгледа докладна записка, с която се предлага за тази цел общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ.

В условията на извънредна епидемична ситуация предоставянето на топъл обяд се оказа в голяма степен значима помощ, тъй като чрез нея има реална възможност най-бедните и уязвими хора да продължават да имат храна, от една страна, и от друга – да могат да я получат в дома си, когато противоепидемичните мерки налагат това, се казва в докладната.

Целевите групи за подпомагане по тази процедура са: лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – хора, които са в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната и които поради възрастта или наличните си увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията; лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и без близки, които да им окажат подкрепа; лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и които в условията на извънредна епидемична обстановка са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

Топлият обяд ще се предоставя в работните дни от месеца и ще включва – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

По проекта са предвидени и съпътстващи мерки. Това са: индивидуално консултиране и съдействие на потребителите на услугата, съобразно нуждите им от други социални услуги, предоставяни на територията на общината, включително и такива, финансирани от ЕСФ; ползване на административни общински услуги, съдействие за осигуряване на временен подслон на бездомните лица, за подпомагане на достъпа до здравни и образователни услуги, за управление на семейния бюджет, за здравословно и балансирано хранене, консултиране за изискванията, свързани с въведените противоепидемични мерки и др., както и други форми на индивидуална подкрепа, съдействие, консултиране, реализирани в отговор на конкретно установени нужди и проблеми на подпомаганите с цел преодоляване на последствията от продължителната социална изолация.

Допустимият разход за един топъл обяд е 2.70 лв. с ДДС. Община Сапарева баня предоставя топъл обяд на 100 лица по проекта за целево подпомагане, който е в сила до 31 декември 2020 г.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular