Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияБезсрочен протест на зърнопроизводители срещу вноса на жито от Украйна

Безсрочен протест на зърнопроизводители срещу вноса на жито от Украйна

На протест излязоха зърнопроизводители от Северна България. С повече от 50 трактора фермери от областите Русе, Плевен и Велико Търново блокираха за кратко път Русе-Плевен при свищовското село Горна Студена.

Вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна ще доведе до фалити земеделските кооперации, защото по-ниските цени правят българската продукция неконкурентноспособна, заявиха протестиращите. Те настояват и за отлагане на стратегическия план в земеделието.

Протестът е безсрочен и на него беше приета протестна нота до земеделския министър и до служебното правителство. За исканията на протеста неговият координатор и председател на земеделската кооперация в свищовското село Александрово Димитър Димитров заяви:

“Техниката ще остане тука на място, докато не изпълнят исканията – да спрат вноса от Украйна на селскостопанска продукция. И втора точка – стратегическият план, ако не могат да го спрат, поне да го отложат за година-две, да може да ни разяснят, защото не е приложим в нашите климатични условия. Ние като земеделски производители няма как да го изпълним и ще загубим част от субсидиите”./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular