Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесБез промяна в цените на таксиметровите услуги в Дупница и Кюстендил

Без промяна в цените на таксиметровите услуги в Дупница и Кюстендил

Шофьор на такси от Дупница изригна: „В Дупница има 200 таксита, но сме овци!  Нищо не става в тоя град!”

 

Без промяна в цените ще продължат да работят такситата в област Кюстендил. В края на настоящата година цената на услугата няма да бъде коригирана. Промяна няма да настъпи и в първоначалната такса, установи проверка на „Вяра” в градовете Дупница и Кюстендил. В момента в Дупница те са средно около 75 ст./км дневна и 85 ст./км – нощна тарифа. В Кюстендил работят предимно на принципа за транспорт от точка – до точка и курсът е 2 лв. В Дупница част от таксиметровите шофьори смятат, че цената не трябва да се пипа, а други настояват тя да се увеличи. И в двата града няма ефективно стачкуващи, както и представители, които да участват в протестите на Асоциацията на таксиметровите превозвачи, които поставиха искания за увеличаване на първоначалната такса, мерки срещу нелегалния транспорт и облекчения от държавата заради пандемията.

„В Дупница няма ефективно стачкуващи, защото нищо не се решава в нашия град от таксиметраджиите. Решава се от собствениците на „Мега такси” и „Вега такси”. Те определят пазара в бранша тук. Как да ви обясня – те не искат да се вдигат тарифите, за да не губят клиенти. Вдигнаха само цените на ползваните от нас станции, но тарифите – не. В Дупница има 200 таксита, но сме овци. Овци, защото нищо не става в тоя град. Всичко замира в Дупница. Вижте, че няма хора. Гледайте, че навсякъде е заринато с боклуци при пиацата на гарата”, коментира шофьор във „Вега такси”, представил се като Милев. Таксиметровият превозвач Спас Димитров смята, че промяна в тарифата трябва да се постигне след разговор между представителите на различните таксиметрови фирми и компании в града. „За цените би трябвало да има споразумение между превозвачите. Трябва да се дискутира и тогава да се предприема нещо. Спрямо цените на магазините наш`та цена е ниска. Има накъде да се увеличава, още повече в настоящата ситуация”, смята Спас Димитров. Въпреки че няма промяна в цената всички отчитат, че заради коронавируса работата им е намаляла драстично. По тази причина са готови да поемат риск и не се притесняват да превозват болни пътници до поликлиники, лаборатории, спешни центрове и болници. „Не се притеснявам от заразата. Никой не е застрахован. Има много болни, много често возя хора до болницата. По принцип трудно се справяме, но и нямаме избор. Откакто обявиха пандемията, клиентите намаляха наполовина”, коментираха превозвачите. Мерките, които прилагат, са обичайната хигиена, почистване и дезинфекциране. Както и ползване на маска, когато има клиенти, от които също изискват да бъдат с маска.

И в областния град Кюстендил не се очаква промяна в цените на таксиметровия превоз. Там идеята за протест също не е коментирана под предлога, че градът е малък и не може да се прави паралел със столицата. „Такава стъпка изобщо не е коментирана. Браншът в малък град като Кюстендил няма как да се сравнява с този в големите градове и най-вече със София”, коментираха в две от големите фирми в града. “Ние тук от години возим за 2 лева от точка до точка в града, без значение дали курсът е над километър, или над 2 км. Колко курса трябва да направя, за да изкарам толкова, колкото мой колега в столицата прави само за един курс? Да, против съм нерегламентирания транспорт, но се знае кои са тези, които правят тези неща. Ако има закон, досега и тях да ги няма”, сподели таксиметров шофьор. Няколко поредни протеста проведоха в столицата представителите на различни браншови организации в таксиметровия превоз. Те поставиха искания за осигуряване на условия за лоялна конкуренция, инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници, промяна в първоначалната такса, както и различни мерки и облекчения от държавата заради драстично намалялата работа по време на пандемията.

Екип ВЯРА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular