Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долИнвалид от Бобов дол остана без социални помощи

Инвалид от Бобов дол остана без социални помощи

Николай Герасимов: Спряха ми парите, защото служители не са си свършили работата, без стотинка съм

Трудноподвижен мъжостава без препитание, след като Дирекция „Социално подпомагане“ в Бобов дол спря помощите му.  Николай Герасимов губи подпомагането от 302 лв., тъй като по данни от общинския отдел  за социално подпомагане в миньорския град не е полагал общественополезен труд, което е длъжен да прави по закон, за да получава помощта. По думите на 59 –годишния мъж трудът е положен, но това не е отчетено.

„Със заповед от днес спират отпуснатата ми помощза август и септември.Подпомагането е 302 лв., като трябва да отработя 15 дни в месеца. Аз ходя с помощта на бастун. С увреден крак съм и стъпвам на глезена си. Станах инвалид преди 33 г., след като пострадах при трудова злополука в мините в Бобов дол. Тогава бе счупен левият ми крак. Впоследствие получих изкривяване на глезенната става. След злополуката ТЕЛК ме освидетелства и заради трайно намалена работоспособност ми отпуснаха пенсия по болест. Тя ми беше спряна преди 3 г. вследствие на решение на ТЕЛК-Дупница. Комисията ме преосвидетелства и свали процента на намалената работоспособност. Даже един от лекарите ми каза, че за да ми дадат 50 процента трайно намалена работоспособност, трябва да ми отрежат крака до под коляното. Аз отказах, а от това зависеше пенсията, така че останах без доход. Заради проблема с крака общественополезния труд полагаше Борислава Стоянова – жената, с която живеем на съпружески начала от 25 г. Тя ходешена работа вместо мен, метеше пред общината в Бобов дол. Аз я карах с колата до там и съм абсолютно убеден, че е била на работа. Днес отидох в пощата да си взема помощта и там ми казаха, че няма преведени пари. Направих справка и разбрах за заповедта“, разказа Николай Герасимов. Той се закани, че ще търси правата си „по-нагоре“.

„С жена ми оставаме без стотинка. А имам и 280 лв. борч в магазина. Как да ги върна? Как да живеем?! Всичко това се случва, защото от отдела социални грижи в общината, за който отговаря Красимира Методиева, не са си свършили работата. Не знам как са разбрали, че Борислава не е на работа, като не са проверявали. Как в канцеларията г-жа Методиева разбра, че Борислава не е работила“, заяви Герасимов.

Красимира Методиева бе категорична, че нито Герасимов, нито Борислава Стоянова са положили изисквания общественополезен труд. „Към отдела има служители, отговарящи за работниците. Те са установили, че хората, които са се оплакали, не са били на работа“, каза Методиева.

Николай Герасимов

Директорът на „Социално подпомагане“ Бойка Божилова също потвърди, че помощта е прекратена по вина на потребителите на социалната услуга. „И Николай Герасимов, и Борислава Стоянова са регистрирани в Бюрото по труда и са насочени да отработват по 40 часа месечно. Задължението им е да работят на място, определено от общината. В края или началото на всеки месец ние изпращаме насочващо писмо до общината и като изтече съответният период, от общината ни връщат документа с имената на хората, които са си отработили часовете. Те не са ходили на работа. Служителите в отдела в общината многократно са ги търсили по телефона, за да разберат защо ги няма. В случаите, когато някой отсъства по уважителна причина –заболяване, престой в болница, се представя документ, епикриза. Такъв документ не е предоставен. Николай Герасимов и Борислава Стоянова не само, че не са се явявали на работа, но не са отговаряли и на обажданията.От служителки в дирекцията разбрах, че и те са звънели, но двамата не са вдигали телефоните си. Нещата не са толкова прости- има график за работа, на тези хора се прави инструктаж, застраховка. Те се разписват, че са се явили на работа“, обясни Бойка Божилова. И допълни: „Знаем, че са в много тежко финансово състояние. Те са наказани за 2 месеца, но след това може пак да бъдат включени за подпомагане. И ще получават помощта, ако спазват изискванията“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular