Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаБез увеличение на първоначалната такса и скок в цените на такситата в...

Без увеличение на първоначалната такса и скок в цените на такситата в Дупница

В Дупница няма и не се очаква пoскъпване на таксиметровите услуги, установи в. „Вяра”. „При нас засега не се предвижда увеличение на цените на такситата. За да има увеличение, би трябвало да се съберем колегите от фирмите и да се решава. Тук са две фирми – „Мега такси” и „Вега такси”, и останалите са еднолични търговци, какъвто съм и аз. Въпреки че съм едноличен търговец, аз возя на тарифите на „Мега такси” и „Вега такси”. Така е и с останалите, имаме споразумение за еднакви цени. До момента не сме се събирали да коментираме за увеличение. Продължаваме да работим с досегашните цени – 75 cт./ĸм днeвнa и 85 cт./ĸм – нoщнa тapифa”, каза Владимир Граховски, който работи като таксиметров шофьор от 15 години.

От общинската администрация също увериха, че не се предвижда промяна в цените на такситата. „Нямам информация да е внасяно искане за увеличение на цените на таксиметровите превози”, каза зам.-кметът Олга Китанова.

Таксиджии отбелязаха, че заради пандемията и намалелите работа и печалба са искали да бъде коригирана цената на лиценза, но това не се е случило. „Ние искахме да ни бъде намалена цената на лиценза – заради пандемията работата е на 50%. Мисля, че през декември внасяха предложение в общината, но нещата си останаха така. Платихме си лиценза, определен преди години. Внасяме в общината 300 лв. за лиценз и след това 75 лв. за стикера, който ни дават, за да сме легитимни”, обясни Владимир Граховски.

С изменение на Наредба №34 министърът на транспорта Росен Желязков даде възможност първоначалната цена за таксиметров превоз да бъде до три пъти по-висока от цената за километър пробег. Едни от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници. В закона е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минималните и максималните цени за таксиметров превоз за пътници за следващата година. Когато Общинският съвет не определи такива цени, се прилагат тези към 31 декември на предходната година. Наредбата бе изпратена за обнародване в „Държавен вестник”, като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular