Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятБеларус определи събитията в Казахстан като „опит за преврат”

Беларус определи събитията в Казахстан като „опит за преврат”

Русия изпрати въздушни десантчици в Казахстан

Министерството на външните работи на Беларус определи днес събитията в Казахстан като опит за преврат, предаде ТАСС. “Фактически става дума за опит за насилствен преврат и смяна на властта в Казахстан. Изцяло подкрепяме усилията на казахстанското ръководство за прекратяване на безредиците и мародерството, възстановяване на нормалния живот в страната”, се казва в изявление на беларуската дипломация. “Беларус е напълно готова да предостави помощ на приятелския казахстански народ и ще изпълни изцяло своите ангажименти като съюзник. В тази връзка в Казахстан са изпратени беларуски войски от миротворческите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС)”, пише в изявлението.

Русия изпрати свои военни в Казахстан, съобщиха по-рано днес руски държавни медии. Въздушни десантчици са разположени в централноазиатската бивша съветска република като част от миротворчески контингент на ОДКС, потвърди военният блок, доминиран от Москва. ОДКС вече обяви тази нощ, че ще се съобрази с искането на Казахстан за помощ. Контингентът ще бъде разположен в централноазиатската страна за ограничен период от време, “за да стабилизира и нормализира обстановката в страната”, написа във Facebook арменският премиер Никол Пашинян.

Казахстан поиска помощ от ОДКС за възстановяване на реда, след като масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. Според съобщения от днес в резултат от безредиците в икономическия център на Казахстан Алмати има десетки загинали./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular