Tuesday, April 30, 2024
HomeСпортБела подчини Славата на „Царя“ и запази шанс за оцеляване

Бела подчини Славата на „Царя“ и запази шанс за оцеляване

На стадион „Цар Самуил“ в Петрич в мач от 28-ми кръг за първенството на Втора професионална лига се срещнаха отборите на Беласица и Струмска слава(Радомир).

Силно първо полувреме изиграха футболистите от Петрич. В 4-та минута след центриране отдясно от корнер Андон Гущеров с глава изпрати топката в гредата зад стража на гостите Драгомир Петков и в добавката Мартин Русков не сгреши за 1:0. На два пъти по-късно Христо Петров и Андон Гущеров обстрелваха вратата на Славата, но не се стигна до отбелязване на нов гол.

В 19-а минута бе извършена принудителна смяна в отбора на Беласица, като мястото на контузения Васил Божинов зае Димитър Иванов. В 22-ра минута след центриране отляво в наказателното поле на Струмска слава Димитър Гогов извиси топката в наказателното им поле, но Андон Гущеров и Вальо Костов не успяха да отклонят кълбото. В 27-ма минута при образцова контраатака на домакините топката бе насочена към Аксел Таонса, който напредна директно и със страхотен шут по диагонала изпрати топката в далечния ъгъл на вратаря Драгомир Петков за 2:0. В 45-та минута след атака по десния фланг, подета от Петър Кепов, последва остро центриране зад защитата на гостите и резервата Димитър Иванов отклони топката в мрежата за 3:0. Това попадение бе отменено след като страничния съдия Мартин Михайлов вдигна флаг за засада и главният арбитър Любомир Вушовски не го зачете.

След почивката по-дейният отбор на терена бе този на Струмска слава. Гостите заиграха висока преса в половината на домакините. Влизането в игра на Йордан Тодоров и Антонио Ласков промени облика на противниковия тим. Радомирци търсеха начин за промяна на резултата, като заиграха агресивно в половината на домакините. В 49-а минута Евгени Илиев обстреля директно вратата на „комитите“, но спечели корнер. Три минути по-късно бившият футболист на Беласица, сега в Струмска слава  Йордан Тодоров с топовен шут от 15-ина метра се прицели в противниковата врата, но не бе точен. Натискът на гостите бе тотален. В помощ на нападението се включиха и футболистите от  защитния вал. В 59-а минута Ахмед Адемов от 15-ина метра обстреля директно вратаря на Беласица, който изби кълбото. Първото чисто голово положение за отбора на петричани през втората част на срещата дойде в 65-та минута. Тогава Куфре Ета насочи топката към Димитър Иванов, който от 3 метра не успя да простреля вратаря Драгомир Петков. Поетапно бяха извършени смени в отбора на Бела, но до промяна на играта, най-вече в нападение, не се стигна. Младият Антон Попов и на два пъти Запро Динев не успяха да прострелят вратаря на гостите отблизо. До края на срещата натискът на Славата продължи, но резултатът остана непроменен. Последният съдийски сигнал на главния съдия Любомир Вушовски дойде при резултат 2:0 за отбора на Беласица.

Независимо от победата на домакините, феновете, които наброяваха над 3000, не останаха възхитени от играта най-вече през втората част на мача.

Така с победата си отборът на Беласица зае място точно над чертата на изпадащите и е на 14-о място във временното класиране с 31 точки. Струмска слава е на 7-мо място с 41 точки.

Мачът бе изгледан от Анатоли Нанков-кандидат за старши треньор на мъжкия отбор на ОФК Беласица.

Герасим Заков – спортен директор на ОК Беласица:

„В този мач не взе участие вратарят Захари Димитров поради неразположение ден преди двубоя. Живко Димитров заради сериозна контузия не можа да направи пълноценна тренировка и все още не е в нужната форма. Атанас Карачоров не взе участие в мача, защото се случиха неочаквани неща-принудителни смени на Васил Божинов, КуфреЕта поиска смяна също заради контузия, и всичко това промени схемата на игра. По-важното беше, че спечелихме този важен двубой и се намираме над чертата на застрашените от  изпадане. В понеделник ръководството ще разгледа кандидатурите за поста старши треньор. Името на новият наставник ще бъде обявено на пресконференция в сградата на общината“.

Ивелин Петков от треньорския щаб на мъжкия отбор на ОФК Беласица:

„Мачът беше от особено значение за отбора ни. Само при победа оставахме над опасната зона на изпадащите. Отбелязахме ранен гол и с това се появи възможност да контролираме нещата на терена. По-важното е, че в този мач нашите футболисти не получиха жълти картони и ще можем да ги ползваме за гостуването в град Монтана. През първото полувреме играхме по-добре. Именно тогава отбелязахме и двете попадения. Втората част на срещатаиграехме премерено за запазване на резултата, разчитайки на контраатаки. Отборът на Струмска слава заигра с висока преса и при това положение трябваше да разчитаме на дълги топки, но за жалост не се получи така, както очаквахме. По-важното е, че успяхме да спечелим мача и тези три точки ни оставиха над чертата на изпадащите пред следващия ни по петите отбор на Спортист(Своге).

 

Владимир Димитров-старши треньор на Струмска слава (Радомир):

 

„Получихме ранен гол и това се отрази на играта на терена. Основни единици заради неизлекувани травми не започнаха срещата и това наруши ритъма на отбора в защитния вал. През втората част стояхме по-добре на терена, но не успяхме да отбележим гол. Напълно заслужена победа за отбора на Беласица.

Беласица: Кирил Георгиев, Петър Кепов, Валентин Костов, Мартин Русков, Христо Петров, Владимир Гогов (67-Атанас Димитров), Куфре Ета (81-Иван Марчев), Васил  Божинов (19-Димитър Иванов), Таонса Аксел (67-Антон Попов), Даниел Гогов (81-Запро Динев), Андон Гущеров

Ташко СУЛЬОТОВ

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular