Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБелград рязко отхвърли план за ”Велика Албания”

Белград рязко отхвърли план за ”Велика Албания”

Александър Вучич (на пресконференция с американския сенатор Маккейн в Белград)

Сръбският премиер Александър Вучич атакува изказването на американски дипломат, че имало „план за обединение на албанците“.

За острата реакция на политика, който е и новоизбраният президент на Сърбия, пише македонското електронно издание „Телеграф”, цитирано от “Фокус”.

Думите за “плана” са на бившия ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър. Министър-председателят подчерта, че американският дипломат е лобист за идеята „Велика Албания“ и защитава реализирането на този проект.

„Сърбия на всяко място и на всяко ниво ще представя това доказателство, че целта на Уокър никога не е била защита на човешките права в Косово и Метохия, а борба против Сърбия и създаване на Велика Албания“, заяви Вучич.

Вучич увери, че ще настоява за изявлението на Уокър да се говори на “всички нива в Европа и в света”.

„Уокър де факто заяви, че има план за създаване на Велика Албания и това съобщение, след многократните изказвания за Велика Албания, е важна новина за всички, на която трябва да се обърне повече внимание“, допълни сръбският премиер.

Уокър: Работя по проект за обединение на албанците

Вчера “Телеграф” предаде думите на Уокър в Косово:

„Проектът, по който работя, е за всички албанци в Косово, диаспората, в Албания. Работя по съвместен проект за тяхното обединение. Албанците по света бяха обединени единствено заради освобождаването на Косово. Бях с тях, когато обявяват независимост. След независимостта сега е време за последната стъпка, всички да бъдем заедно“.

Изданието не привежда детайли за плана на американския дипломат. Уокър е един от най-спорните дипломати и голям привърженик на албанците. Изигра решаваща роля за бомбардирането на Сърбия през 1999 г. от самолетите на НАТО.

Заради ключовите му действия във връзка с изясняването на убийството на 45 албанци и откриването на телата им край косовското село Рачак, жителите на населеното място ще му издигнат паметник в знак на благодарност.

Междувременно говорителят на партията на македонските албанци Демократичен съюз за интеграция Буяр Османи заяви, че албанците не признават македонския химн.

Изявлението на Османи по регионалната телевизия “Коха” в Тетово е цитирано от скопския вестник “Дневник” и БТА.

“Не признаваме като наш химна на Македония, защото не отразява албанската общност като втора по големина в Македония”, каза Османи.

Подобно изявление направи преди известно време и Зиадин Села, лидер на Алианс за албанците. Той каза:

 

RELATED ARTICLES

Most Popular