Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятБелград: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО 

Белград: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО 

Сърбия ще се придържа твърдо към политиката си на неутралност и никога няма да се присъедини към НАТО. Това заяви министърът на иновациите и технологичното развитие и председател на Сръбската народна партия Ненад Попович, цитиран от РИА „Новости”.

„От години виждаме как някои страни тук на Балканите искат да станат членове на НАТО, но Сърбия си остава твърдо на позицията за военен неутралитет. Сърбия никога няма да бъде член на НАТО. 99% от гражданите на Република Сърбия ясно изразяват тази позиция. Ние се придържаме към военния неутралитет”, каза Попович.

Той присъства на разширена среща на работна група на Съвета на Федерацията за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на Руската федерация. Събитието се осъществи посредством видеовръзка Москва-Белград, отбелязва още БГНЕС.

Попович говори и за бомбардировките на НАТО над Югославия. Той отбеляза, че те са били с „единствената цел да се отдели Косово от Сърбия”. Попович добави, че резултатът от тази военна кампания е „неуспешен”, тъй като според конституцията и международните документи Косово остава част от Сърбия въпреки признаването на страната от Западните сили.

RELATED ARTICLES

Most Popular