Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилБиблии и икони получиха общинските съветници в Кюстендил

Библии и икони получиха общинските съветници в Кюстендил

Мини парламентът подкрепи идеята за връх с името на алпиниста Людмил Янков

Библии и икони получиха на заседанието на Общинският съвет в четвъртък всички съветници в Кюстендил. Те им бяха подарени от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.

Жестът е благодарност за решението на местния парламент, с  което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен с най-високото общинско отличие “Почетен гражданин на Кюстендил”.

Духовният водач на кюстендилци отправи поздрав по повод Възкресение Христово от името на патриарх Неофит.

В началото на сесията бе изказана и благодарност за подкрепата, която архиерейското наместничество, църковните настоятелства и духовниците, получават от страна на Общинския съвет. „Дай Боже повече храмове, там където няма да бъдат изградени, да бъдат обновени, благоустроени. Много често чуваме, че храмовете са на свещениците. Аз  винаги съм казвал, че един православен храм не е на свещеника, той има задължение да служи в него, да проповядва, да просвещава. Православните храмове са на местното население и затова наистина  това, което вие правите, за да може храмовете да бъдат обновявани, поддържани, това е едно добро, благоугодно и полезно дело, защото тези храмове ще останат и за младите кюстендилци и за бъдещите поколения“, заяви архимандрит Исаак.

По време на заседанието съветниците подкрепиха и декларация на обществена инициатива за именуване на планински връх на името на алпиниста Людмил Янков, по случай 70-годишнината от рождението му. Кампанията започна от социалните мрежи. За целта е създаден инициативен комитет, който ще внесе събраните подписи пред Комисията по именуване на обекти с национално значение и населени места, към администрацията на президента.

Обектът, който е избран да бъде наименуван на името на кюстендилския алпинист, е забележим и отличаващ се връх в Рила. “Това е планината, която е люлка на българския алпинизъм и вечен пристан на неспокойната душа на поета-алпинист Людмил Янков”, заявяват инициаторите. Те искат да дадат името “Людмил Янков – Людмата” на рилски връх, който се намира на билото между вр. Мусала и вр. Алеко, познат в туристическите среди като “Безименния”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular