Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаБизнесменът Христо Пигов оглави „Ученическо хранене” в Дупница ОбС даде 1097 лв. заплата...

Бизнесменът Христо Пигов оглави „Ученическо хранене” в Дупница ОбС даде 1097 лв. заплата на новия управител, освободи Диана Борисова

Бизнесменът Христо Пигов е новият управител на „Ученическо хранене” в Дупница. 35-годишният бизнесмен поема общинското дружество до провеждането на конкурс за избор на постоянен управител. Ще получава 1097 лв. брутна заплата.

Пигов ще има нелеката задача да стабилизира „Ученическо хранене”, което има сериозни проблеми. Дружеството е натрупало близо 20 000 лв. задължения и е със запорирани сметки. Освен това се нуждае от инвестиции за инвентар в кухнята майка в училище „Св. П. Хилендарски” в града. От м. март, когато бе обявено извънредното положение, то реално не работи и няма приходи, тъй като учениците минаха на дистанционно обучение. Друг проблем, който е с по-задна дата, е малкият брой ученици, ползващи услугите на дружеството. То приготвя храна за около 500 при общо 2500 ученици в общината.

Новият управител бе избран единодушно с 31 гласа „за” от общинските съветници, които на заседанието си в петък освободиха от длъжност досегашната управителка Диана Борисова, тъй като напуска по лични причини. Пигов бе предложен от групата на СДС, с докладна записка на председателя на ОбС Костадин Костадинов. ГЕРБ, БСП и другите групи в местния парламент не излязоха със свои предложения. При обсъждането на докладната записка шефът на местния парламент Костадинов за пореден път посочи, че дружеството е в много лошо финансово състояние и лоши перспективи, както и че с това назначение СДС и той като част от групата поемат цялата отговорност и риска от негативи. Съветникът на ГЕРБ и председател на ОбС в предишния мандат Емил Гущеров изрази становището на партията, че те са за запазване на дружеството. Зам.-кметът Олга Китанова, която представляваше кмета Чимев в залата, бе категорична, че дружеството не е безперспективно и е в това състояние заради пандемията. Подобно становище изрази и Станислав Павлов от БСП, който отбеляза, че загубите са минимални и при добро управление „Ученическо хранене” може да се стабилизира. В типично свой стил ортопедът Пламен Соколов от Местна коалиция „Движение Заедно за промяна“ заяви, че познава дядото на Пигов, и то като добър професионалист. „Дядото на Христо въртеше „Балкантурист” в  града. Ако внукът е взел 5% от него, ще направи нещо добро за „Ученическо хранене”, коментира Соколов.

Пигов бе в залата и се представи. Обясни, че има собствен магазин за авточасти и 13-годишен опит в управлението му. Посочи още, че е запознат с основните проблеми на дружеството и ще се опита да ги реши. Стана ясно, че от септември персоналът, част от който сега е в неплатен отпуск, има готовност да се върне на работа.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular