Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесБизнесът ще получи компенсации за тока и през април, готви се нов...

Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април, готви се нов механизъм за подпомагане

Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас. В срещата участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.
Работи се и върху възможността бизнесът да сключва дългосрочни договори за закупуване на електроенергия, така че пикове в цените да не се отразяват толкова рязко върху икономиката у нас, обясни премиерът.
“Изправени сме пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и тока. Осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на почти перфектната буря. На срещата с работодателските организации се обединихме около това, че всички сме в една лодка и заедно ще излезем от кризата на базата на знанията и диалога, който имаме”, допълни Петков.
Конкретните параметри на компенсациите за април ще станат ясни до края на седмицата, заяви енергийният министър Александър Николов. Ще се разгледат и всички възможни средносрочни и дългосрочни решения, така че да се осигури максимална предвидимост за бизнеса за година напред.
До април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката, така че помощта за високите цени на енергоносителите да бъде увеличена, каза вицепремиерът Корнелия Нинова. Точният размер предстои да бъде уточнен.
По повод напрежението, което се създава около цените на някои стоки, Кирил Петков призова хората да не се поддават на паника и увери, че властите следят внимателно ситуацията със стоките, за които се пускат слухове, че може да привършат.
Председателят на Българската стопанска камара Добри Митев изрази удовлетвореност от срещата.
“Надяваме се да успеем да изготвим работещ механизъм за компенсация и намиране на устойчиво решение за в бъдеще”, заяви той./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular