Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСамоковБилбордове, видеонаблюдение и мобилни приложения влизат в битката с нерегламентираните сметища в...

Билбордове, видеонаблюдение и мобилни приложения влизат в битката с нерегламентираните сметища в Самоков

Кметът ще стимулира собствениците на каруци при правилно депониране на отпадъците

 

Община Самоков изготви програма за справяне с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в северната част на града.

В изпълнение на програмата бяха монтирани винили на билборда на входа на Драгушиново с телефон за подаване на сигнали. Телефонът на отдел „Екология” вече има инсталирани Viber и WhatsApp, чрез които ще могат да се получават снимки със сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Чрез информационните табла общината търси съдействие и от гражданите, за да бъдат наказвани нарушителите. На пътя за Драгушиново при бившия завод „Любчо Баръмов” и на обходния път на Самоков е направено улично осветление, което да осигури видимост на терените и през нощта. Поставени бяха и мантинели.

Друга мярка, в изпълнение на Програмата за ликвидиране на сметищата, е поставяне на допълнителни камери към изграденото видеонаблюдение. Новите шест камери, които са поръчани вече на доставчика, ще бъдат монтирани до края на април. Те ще бъдат с много добри технически параметри, висока резолюция, опция за изчистване на образа за разпознаване на лица и номера на автомобили и възможност за нощно виждане. Свързаността им към мобилна връзка и техническите им възможности ще позволяват камерите да подават сигнал в реално време към полицията, ако в охраняваната зона се регистрира движение.

Друг аспект, по който се работи, е ангажирането на хората с каруци от махалата, чиято дейност е основно свързана с извозване на отпадък, да го депонират в Регионалния център за управление на отпадъците. Голяма част от нерегламентирано изхвърления отпадък е от тях. Именно за това бе важно тези хора да се стимулират да извозват до депото. В началото на миналата седмица кметът Владимир Георгиев проведе разговор с тях, като пое ангажимент да бъдат стимулирани за всяка каруца, депонирана на Регионалния център. В резултат на този разговор по списък, който се прави в Регионалното депо, за десет дни са депонирани 45 каруци отпадък.

Тази година Програмата за пролетно почистване, която общината прави всяка година, ще започне от 1 април. На срещата, на която присъстваха и общински съветници, бе уточнено, че и жителите на 7-и квартал ще се включат с почистване на териториите около ромската махала. Целта е чрез съвкупност от мерки и действия да се реши проблемът. Като част от програмата е и реализиране на проект за изграждане на алея и зони за отдих покрай стената на река Искър от моста при Държавно горско стопанство до село Злокучане.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular