Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаБич за пчелите! Високите температури поставиха под въпрос оцеляването им

Бич за пчелите! Високите температури поставиха под въпрос оцеляването им

Вл. Владимиров от Дупница: Топлото време наруши биологическия часовник на семействата, застрашени са от погиване

 

Оцеляването на десетки пчелни семейства е под въпрос през настоящата зима. Причината е в необичайно топлото време за сезона. Според пчелари от Дупнишко, мекото време може до доведе до големи загуби в бранша. “Високите температури  нарушиха биологическия часовник на пчелите и той протича по неестествен за сезона начин. Когато времето е студено медоносните пчели образуват в своя кошер т.нар. зимни кълба и изпадат в състояние близко до летаргията. Заради топлите зимни дни към настоящия момент тези кълба отсъстват и пчелите са в пролетно-есенен режим”, коментира Владимир Владимиров, собственик на пчелин “Калина”,  край село Блатино. “Сега пчелите летят и хабят необичайна за сезона енергия, тъй като в природата липсва храна. По тази причина те консумират запасите от собствения си кошер. Така може да се стигне до момента, при който тези запаси да  свършат преди края на зимата и пчелното семейство да погине от глад”,  разказа пчеларят. Той посочи, че заради честото излизане извън кошера много от зимните пчели също погиват, като причина отново е прекалената загуба на енергия в сезон, през който пчелата не може да се храни от природата, а в същото време не спира да облита района.

“През зимата обикновено майката не снася и живота в семейството драстично намалява. Сега от кошера могат да излетят 200 и 300 пчели, а да се върнат едва 50. В същото време отново поради топлото време част от майките  започнаха да снасят и при настъпване на застудяване, което се и очаква, пчелите кърмачки остават да топлят пилото. Така те не достигат до хранителните запаси дори и да ги има в кошера. В този случай изхода също е фатален”, сподели наблюденията си Владимиров. По негови думи, в Източна България браншът вече отчита сериозни загуби. “Разговарял съм с колеги от Бургаско, които споделят, че вече са загубили 90 % от семействата си. Надявам се, че планинският климат ще помогне на нашите кошери да оцелеят през зимата, но положението е сериозно. Трябва често подхранване, тези семейства, които са оставени да зимуват самостоятелно вероятно няма да оцелеят до пролетта”, прогнозира Владимиров.

Освен пчеларите с притеснения заради топлото време са и овощарите, които смятат, че е възможно измръзване на дръвчетата с кайсии и праскови.” Вече има напъпили кайсии в Пиринско, има и раззеленяване. Закъснялата зима излъга част от дръвчетата и при първите снегове те вероятно ще измръзнат. Реколтата на тези плодове е под въпрос”, коментира земеделският производител Георги Чараклиев.

RELATED ARTICLES

Most Popular