Saturday, May 11, 2024
HomeНовиниСвятБи Би Си: Британската полиция задържа трима българи за шпионаж в полза...

Би Би Си: Британската полиция задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

Посолството ни в Лондон не е информирано за задържани за шпионаж българи

 

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, предава Би Би Си. Те са в ареста от февруари. Британските власти твърдят, че сънародниците ни са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежание на документи за самоличност с “неправомерни намерения”, като са знаели, че са фалшиви. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Задържаните са Катрин Иванова (31 г.), Бисер Джамбазов (41 г.) и Орлин Русев (45 г.). Тримата живеят в Обединеното кралство от години. В миналото Русев е сключвал бизнес сделки с Русия.

Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно е собственик на предприятие, занимаващо се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Орлин Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут, също така заявява, че някога е бил съветник на българското министерство на енергетиката.

Според съседи в Хароу Иванова и Джамбазки са двойка. Двамата се преместили във Великобритания преди около десет години, като ръководили обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с “културата и нормите на британското общество”.

От документи, публикувани в интернет, става ясно, че те са работили и в избирателни комисии в Лондон, чрез които става възможно гласуването на български граждани, живеещи чужбина.

Тримата обвиняеми ще се изправят пред съда в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на BBC, каза посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

По-рано британската медия съобщи, че трима български граждани са задържани по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им.

“Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството”, обясни посланик Райков. “Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани”, добави той.

“Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия”, каза още посланик Райков./ Би Би Си, БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular