Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевградчани  искат референдум по казуса „Бачиново“

Благоевградчани  искат референдум по казуса „Бачиново“

Подписка за свикването на референдум по казуса, свързан с взимането на общински дълг за парк „Бачиново“, инициират жителите на Благоевград. Това съобщиха за Радио Благоевград местни общински съветници. Част от тях вече са получили декларираното намерение на гражданските сдружения, заяви заместник-председателят на общинския съвет, Кирил Ваклинов.

Спорното решение, което взе на извънредно заседание ОбС – Благоевград, за теглене на кредит от над 17 млн.лв. за реновиране на крайградската паркова зона, бе върнато от областния управител, Николай Шушков. В мотивите на юридическия отдел на областната администрация се посочва, че е нарушен Правилникът за работа на местния парламент.

Въпреки това обаче, в момента се събират подписи от жителите на Благоевград за свикването на референдум по казуса „Бачиново“. Според заместник-председателя на местния парламент, Кирил Ваклинов, инициативата цели да се предотврати повторно внасяне на предложението за разглеждане на сесия.

Подобно е мнението и на общинския съветник Калоян Ханджийски. Той подчерта, че се надява на разума на своите колеги, решението да не влиза отново в дневния ред на местния парламент. Това би довело до провеждането на референдум, каквото е желанието на благоевградчани. А подобна инициатива би натоварила сериозно местния бюджет, подчерта Ханджийски.

Припомняме, че приетото на 16-ти септември решение на ОбС – Благоевград  за теглене на многомилионния дъл, предизвика сериозно напрежение сред местната общественост и граждански сдружения.

В края на миналата седмица пък, на 23-ти септември, областният управител на Благоевград, Николай Шушков, върна решението.

За Радио Благоевград той подчерта, че неговите юристи са били максимално прецизни в изготвянето на заповедта. А в нея пише: “В случая Общинският съвет е заобиколил закона, като е внесъл за разглеждане едно вече отхвърлено предложение на кмета на общината за поемане на дълг, внасяйки го за ново разглеждане, но вече от името на група съветници. С отхвърляне на предложението на кмета за поемане на дълг, процедурата по реда на чл. 13 и следващите от Закона за общинския дълг, е приключила“.

RELATED ARTICLES

Most Popular