Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград губи 2 млн. лв. заради обжалване на такса смет

Благоевград губи 2 млн. лв. заради обжалване на такса смет

Близо два млн. лева по-малко постъпват в общинския бюджет заради непроменената стойност на такса смет, каза на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов. На две сесии в края на миналата и в началото на тази година Общински съвет-Благоевград прие промяна в таксата, но и двете решения бяха върнати от областния управител.

Към момента са излезли двете съдебни решения и по двете заведени от областната администрация дела. Това са решения на Административен съд – Благоевград, те не са окончателни, но на ниво първа инстанция и двете са в полза на община Благоевград, посочи градоначалникът.

Със свое решение на последната проведена сесия за 2021 г., общинските съветници в Благоевград приеха увеличение на такса смет от 1,1 промила на 2,9 промила, което решение бе върнато от предишния областен управител. След обществен дебат през януари кметът на Благоевград внесе в Общински съвет предложение за промяна на таксата от 1,1 промила на 2,1 промила, което решение бе прието от местните общински съветници, но също върнато от областния управител. И двете решения влязоха в съда, припомни кметът на Благоевград.

Илко Стоянов обърна внимание, че вследствие на обжалването, направено от Областна администрация, Община Благоевград е останала с близо два млн. лева по-малко средства в бюджета. „Тези средства бяха необходими, за да поддържаме града в това състояние и да направим повече неща. Вероятно към края на август или септември планираните средства ще свършат и ще трябва да пренасочваме от други пера, което е свързано с актуализация на бюджета“, каза още Стоянов. Той заяви, че ще изчака окончателното съдебно решение, след което ще очаква да се извърши проверка на действията на служителите в Областна администрация и да се отговори на въпроса защо са имали такива становища.

На  пресконференция Илко Стоянов оповести и резултатите от започнатата от него кампания „Благоевград – нашият общ дом“, в която граждани можеха да предлагат какво и къде да се подобри и промени в общината. Най-много са предложенията за поставяне на пейки в града, сред исканията на гражданите са облагородяване на междублокови пространства, обновяване на игрище в един от кварталите, както и изграждане на детска площадка в едно от селата, в което местните хора са изявили инициативност да се включат. Средствата, отделени за кампанията, са сто хиляди лева. Те са отделни от вложенията, които общината е планирала във връзка с градската среда, посочи Стоянов.

Пред журналисти Илко Стоянов обяви, че предстои през следващата седмица заседание на Общинския кризисен щаб, на което ще се обсъждат предизвикателствата през предстоящите есен и зима. Обсъдените въпроси и набелязани стъпки ще бъдат оповестени на пресконференция след заседанието.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular