Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград се върна в червената ковид зона, отчитат спад на новозаразените

Благоевград се върна в червената ковид зона, отчитат спад на новозаразените

  • Д-р Огнян Митев: Остават притеснителни случаите в реанимация

  • Лекарите се надяват Омикрон да не бъде толкова опасен

Болниците в Благоевградско отчитат спад на броя на новозаразените с COVID-19. В областта новите случаи за последното денонощие са 103, което е по-малко от цифрите в предишните седмици.
„Определено броят на новозаразените в област Благоевград намалява, което може само да ни радва. Проблемът обаче е, че в реанимация си има тежко болни и подобни случаи си остават притеснителни. Правим всичко възможно с колегите да помагаме на пациентите“, коментира директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.
Колкото до новия вариант на Ковид-19 – Омикрон, ръководителят на лечебното заведение заяви:
„Не мога да коментирам Омикрон, тъй като все още не сме се сблъсквали с него. Към този момент можем само да гадаем“.
В гоцеделчевската болница също отчитат по-малък брой на новозаразени с опасния вирус през последните дни.
„При нас случаите на болни с Ковид-19 намаляват, същото можем да кажем и за броя на пациентите, които се нуждаят от хоспитализиране. Поради тази причина дори закрихме едно от ковид отделенията, които бяхме открили. Така вече Хирургията не приема новозаразени, а започва да извършва нормалната си дейност“, каза заместник-управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев – д-р Ангел Тонгов.
Положението в Разлог е горе-долу същото, както преди, но там със сигурност няма увеличение на новозаразените, коментира директорът д-р Божидар Велев.
Относно новия вариант на Ковид-19 той каза:
„Все още не го знаем. Ние не можем да го изследваме в болницата или пък в момента да даваме някакво крайно мнение. Има не една и две лаборатории в страната, които ще установят дали този вариант е настъпил и доколко е опасен. Можем само да се надяваме, че не е толкова сериозен“.
От сряда област Благоевград е в „червената“ зона. Заболеваемостта на 14-дневна база е 494 на 100 000 души население. В болници са настанени 274-ма души, 19 са на интензивно лечение. Под домашна карантина са поставени 2069 лица. В пет общини – Благоевград, Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Хаджидимово, учебните занятия се провеждат онлайн. На ротационен принцип са учениците в общините Симитли, Гърмен, Банско, Якоруда, Белица, Кресна, Струмяни и Разлог. Присъствено обучение се провежда единствено в община Сатовча.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular