Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградСкок на меда и в Югозапада!

Скок на меда и в Югозапада!

Смъртността на пчелите и производствените разходи качиха цената на пчелните продукти

Скочи цената и на меда в Югозапада. В зависимост от вида в Дупница цената за един буркан със сладкия продукт стига до 12– 14 лева. В Благоевград и Кюстендил е по-скъпо – между 12 и 18 лева.
„От 2 месеца медът е с 2 лева по-скъп. Един буркан струва 12 лева, а беше 10. Мановият и акациевият мед вече са по 14 лева бурканът. Като при нас е по-евтино в сравнение със съседни райони”, каза председателят на дупнишкото пчеларско дружество Георги Орлев.
Негов колега от Кюстендил посочи, че там мед под 12 лева вече не може да се намери. Мановият мед, който е характерен за Странджа и трудно се добива в района, е 17-18 лева, а беше 15 лева.
Сред основните причини за увеличението се сочи високата смъртност на пчелите.
„Увеличението се дължи предимно на голямата смъртност на пчелите”, допълни Георги Орлев. Кюстендилецът Кирил Димитров подчерта, че медът поскъпва за първи път от 6-7 години, в които цената бе 10 лева, но е била подбивана. Пчеларят, който по професия е учител, е категоричен, че поскъпването се дължи и на скока в цените на необходимите за отглеждането на пчели подхранки и материали.


„Всички материали, които използваме, поскъпнаха. Онзи ден в една от веригите захарта на промоция беше 1,43, а преди я купувахме за малко над 1 лев. Налага се понякога да използваме захар за подхранване. Вдигна се цената и на дървесината. 30% от рамките за кошерите трябва да се сменят ежегодно. В противен случай от потъмняването им при възпроизводството на пчелите килийките намаляват, излюпват се по-малки пчели и кошерът си отива. Смъртността не беше поголовна спрямо предходни години, но също има значение”, коментира Кирил Димитров. Той свързва поскъпването и с т.нар. синдром на празния кошер – наблюдавано в последните години природно явление, при което пчелите работнички изчезват.
Освен от разходите цената зависи и от качеството на продукта, казват пчелари. „Разликата в меда от полупланински и планински райони и този от места с медоносна растителност като слънчоглед например е като разликата между трабанта и мерцедеса. Това влияе на цената”, убеден е Кирил Димитров.
Добивите в района са средно 15-20 кг от пчелно семейство, твърдят пчелари. По думите на някои от тях годината е била по-скоро добра. „Годината горе-долу беше добра. Накрая обаче нещата се влошиха заради измирането на пчелите”, отбеляза Георги Орлев.
Поскъпването на меда е факт в цяла България. По-висока е и изкупната цена, която през тази година достигна 5,30-5,50 лева/кг, казват запознати. Повишението е за първи път от години, през които търговците даваха 3,20-3,60 лева/кг, в редки случаи до 4 лева/кг.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular