Friday, May 3, 2024
HomeРегионПетричБлагоустрояването в Петрич продължава

Благоустрояването в Петрич продължава

Благоустрояването в града и селата на община Петрич продължава и през тази година, съобщиха от общинската администрация.

Общините, които имаха проектна готовност, успяха да подпишат споразумения в Министерство на регионалното развитие и благоустройство и да обезпечат цялостни ремонти на улична инфраструктура и водопроводна мрежа. Община Петрич успя да договори финансиране по шест инвестиционни проекта на територията на града, за които има предварително проектиране и разрешение за строеж. Това са:

 

Улица „Битоля“ – от ул. „Цар Борис III“ до ул. „Свобода“

 

Разработеният проект включва дължина на реконструирания участък 295 м‘. Предвидено е полагане на нова асфалтова настилка (2 пласта) и цялостна подмяна на бордюрите и тротоарната настилка. В проекта е включена и подмяна на водопровода с нови полиетиленови тръби, както и нови сградни водопроводни отклонения със запазване на местоположенията.

 

Кръстовище при ул. „Цар Борис III“ и ул. „Битоля“

 

Предвидените за изпълнение дейности по кръстовището включват премахването на зелените острови на ул. „Цар Борис III“ чрез направата на реконструкция и преобразуването им в пътно платно. Основните видове работи, включени в реконструкцията, са демонтаж и монтаж на бордюри, тротоари и полагане на трошен камък и асфалтобетон. При реконструкцията в кръстовището ще се разшири платното за движение по ул. „Битоля“ и ул. „Цар Борис III“. С реализирането на ремонтните дейности ще се осигури подобряване на функционалността на кръстовището.

 

Улица „Връх китка“ и улица „Атанас Лютвиев“

 

Общата дължина на проектния участък на улиците е 238 м‘. Предвидено е полагане на нова асфалтова настилка (2 пласта), като се запази трасето на съществуващата улица. Предвижда се и цялостна подмяна на бордюрите и тротоарната настилка. За отводняването се предвижда ремонт на съществуващите отводнителни решетки. Проектът по ВиК ( по капиталовата програма) включва реконструкция на сградни водопроводни отклонения, които не са подменяни. Водопроводът е подменен с полиетиленови тръби.

 

Улица „Отец Паисий“

 

От ул. „Княз Борис I“ – ПГИТ „Асен Златаров“ до ул. „Славянска“. Дължината на участъка е 425 м‘. Двустранно се предвижда подменяне на бордюрите с нови такива и нова унипаважна тротоарна настилка. Предвижда се полагане на нова асфалтобетонова настилка (2 пласта) след технологично фрезоване на съществуващата настилка за оформяне на наклоните. ВиК проектът (по капиталовата програма) обхваща участъка от ул. „Княз Борис I“ до ул. „Славянска“.

 

Улица „Пирин“

 

Общата дължина на участъка е 668 м‘. От двете страни на улицата се предвижда подмяна на бордюрите с нови такива и нова унипаважна тротоарна настилка. Предвижда се полагане на нова асфалтобетонова настилка (2 пласта) след технологично фрезоване на съществуващата настилка за оформяне на наклоните. ВиК проектът (по капиталовата програма) по ул. „Пирин“ обхваща участъка от ул. „Ел Тепе“ до ул. „Рокфелер“.

 

Улица „Свобода“

 

Общата дължина на участъка е 805 м‘. От двете страни на улицата се предвижда подмяна на бордюрите с нови такива и нова унипаважна тротоарна настилка. Предвижда се полагане на нова асфалтобетонова настилка (2 пласта) след технологично фрезоване на съществуващата настилка за оформяне на наклоните. ВиК проектът (по капиталовата програма) по ул. „Свобода“ обхваща участъка от ул. „Рокфелер“ до ул. „Места“.

Улица „22 октомври“

 

Участъкът започва от ул. „Връх китка“ (зад магазин БИЛА) и завършва до ул. „Цар Симеон“. Общата дължина на проектирания участък е 584 м‘. Двустранно се предвижда подменяне на бордюрите с нови такива и нова унипаважна тротоарна настилка. Предвижда се полагане на нова асфалтобетонова настилка (2 пласта) след технологично фрезоване на съществуващата настилка за оформяне на наклоните.

Екипът на кмета Димитър Бръчков заложи средства в капиталовата програма на Бюджет 2024 за проектиране на улици в селата, за да бъде възможно включването на същите в следващия етап за национално финансиране, както сега се случва за града.

Включени са селата: Камена, Коларово, Ключ, Кърналово, Беласица, Генерал Тодоров, Рупите.

Отделно от това ще бъдат благоустроени улици в село Самуилово с бюджетни средства. Изгражда се Пречиствателна станция за отпадъчни води на село Първомай и канализационни клонове, реконструкция се извършва и на дерето, пресичащо село Марикостиново, работи се и по благоустрояването на пътя Струмешница – Гега.

Две читалища през тази година в села също ще бъдат ремонтирани – НЧ „Просвета“ в с. Марикостиново и НЧ „Яне Сандански“ в с. Коларово.

Спортна инфраструктура ще се изгражда също в училища, намиращи се в селата – Първомай, Кърналово, Кавракирово, Марикостиново.

През миналата година по капиталовата програма бяха благоустроени улици в общо 11 села на територията на община Петрич, нови водопроводи са положени в осем села, плюс довеждащият водопровод за селата Кърналово и Михнево.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular