Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятБлизо 5 милиона украинци са регистрирани като бежанци в 44 страни в...

Близо 5 милиона украинци са регистрирани като бежанци в 44 страни в Европа

Близо пет милиона украинци са регистрирани като бежанци в цяла Европа, откакто Русия започна инвазията си преди по-малко от четири месеца, съобщи ООН в четвъртък, предава АФП. „Войната в Украйна предизвика една от най-големите бежански кризи“, обяви Върховният комисариат за бежанците на ООН. Данните сочат, че общо 4 816 923 украинци са били регистрирани като бежанци в 44 европейски държави от 24 февруари. Много повече всъщност са напуснали страната, като данните на ВКБООН показват, че до 7 юни са регистрирани над 7,3 милиона преминавания на границата от Украйна. Други 2,3 милиона души са се върнали обратно в страната, показват данните.
Според ООН жените и децата представляват 90 процента от избягалите в чужбина, като мъжете на възраст от 18 до 60 години отговарят на изискванията за военна служба и не могат да напуснат Украйна.
Освен тези, които са напуснали страната, Международната организация за миграция на ООН изчислява, че повече от осем милиона души са били разселени вътрешно.
Повече от половината от преминаванията от Украйна са били в съседна Полша, която е регистрирала 3,8 милиона пристигащи, както и близо 1,7 милиона преминавания от разкъсаната от война страна.
1,15 милиона украинци са се регистрирали като бежанци в Полша, съобщи ВКБООН. Стотици хиляди са преминали и в други съседни страни като Унгария, Румъния, Словакия и Молдова, като част от тях се регистрирали като бежанци.
Повечето обаче са се преместили в други страни в Европа, като около 780 000 украински бежанци са регистрирани в Германия, близо 367 000 в Чешката република и над 118 000 в Испания. Десетки хиляди са регистрирани и в други европейски страни.
ВКБООН приветства държавите от Европейския съюз, които бързо активираха Директивата за временната закрила на блока за първи път, предоставяйки специална защита и услуги за украинските бежанци.
От 4,8 милиона регистрирани бежанци в цяла Европа 3,2 милиона са се регистрирали за бежански статут или други подобни национални схеми за закрила, съобщи агенцията. Порталът с данни на ВКБООН също така показа, че повече от 1,1 милиона преминават от Украйна в Русия и близо 17 000 в Беларус./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular