Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долБобовдолци вдигнаха ръце от бездомните кучета

Бобовдолци вдигнаха ръце от бездомните кучета

Безстопанствени кучета притесняват жителите на Бобов дол. В миньорския град вдигнаха ръце от скитащите се по улиците бездомничета. Зачестиха и оплакванията от агресивни животни. Отново се появиха сигнали и в социалните мрежи.

„Обичам животните, но в града ни безпризорните кучета станаха изключително много. Нека помолим общината да направи необходимото, докато не е станал някой инцидент!

Доколкото знам, има нещо като приют за кучета, но явно в момента не действа”, гласи един от постовете. Потърпевши алармират и за конкретни кучета в центъра на миньорския град, от които са били нападнати.

Природозащитничката Соня Иванова пък смята този месец да стартира кампания за дарения за приюта.

„Всеки може да помогне с малко, но от сърце! Има нужда от стабилна ограда и изграждането на още клетки! Но най-вече от доброволци! Те са много важно звено към всеки приют и това не е срамно, напротив- достойно дело в името на животни и хора!”, казва Иванова.

За коментар се обърнахме към кмета на общината Елза Величкова. Тя беше категорична, че приютът не само работи, но служителите не могат да смогнат и да приберат всички изоставени кучета, чийто брой непрекъснато се увеличава.

„Наистина проблемът с бездомните кучета е много сериозен. Полагаме всички усилия, затова и възобновихме работата на приюта, но не можем да смогнем да съберем всички кучета по улиците. Постоянно докарват и изсипват нови! Страшно е! Няма спасение! Никого не сме глобили, не искаме да се стига до там, но … А и приютът е пълен. Капацететът му е за 30 кучета. Има още малко място, ще го използваме и него, за да разширим. Само че и 100 клетки да има, пак няма да ни стигнат, ако продължава така”, подчерта Величкова.

Запознати с проблема посочиха, че популацията на безпризорните кучета в Бобов дол се е увеличила в последната 1 г., след възстановяването на дейността на приюта. „Хора от съседни общини са забелязвани, че изхвърлят кучета в нашия град. Знаят, че имаме приют и се възползват от това. Получи се така, че вместо с приюта да решим проблема, той се задълбочи”, казаха бобовдолци.

„Има жалби. Оплакват се. Ние не можем да опазим нито хората от бездомните кучета, нито кучетата от жестоки хора. Има такива, които малтретират животни и гледката е страшна. Ловецът и докторът в приюта се задъхват от работа”, отбелязаха от общината.

Глобата за нерегистриран домашен любимец в община Бобов дол е 200 лв. За куче, което не е регистрирано и е на улицата без повод, глобата е 100 лв. Санкциите са регламентирани в специална наредба.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Общината да вземе пример от община Перник, където се действа адекватно, кастрира се както в града, така и в селата по списъци изготвени в кметствата. Кметство Бобов дол да се свърже с Четири лапи и да обсъди проблема. Така се прави, а не с безконтролно развъждане на животни по дворовете. Да се обясни, че стопаните с кастрирани кучета се освобождават от данък.

Comments are closed.

Most Popular